Бесплатно школовање за нову генерацију студената ИТ стручног студијског програма на Универзитету у Сарајеву :: Semberija INFO ::

 

Бесплатно школовање за нову генерацију студената ИТ стручног студијског програма на Универзитету у Сарајеву


Обезбјеђена средства за финансирање школарина за упис нове генерације студената стручних ИТ  студијских програма на Универзитету у Сарајеву. 

С обзиром на велики дефицит радне снаге у области ИТ-а, у академској 2018/2019 покренути су двогодишњи стручни ИТ студијски програми који се реализују на Електротехничком и Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву на које је 2018. године успјешно уписана прва генерација студената. Студијски програми су резултат сарадње Универзитета у Сарајеву и Удружења ИТ компанија "Бит Алијанса" које је активно учествовало на припреми курикулума студијских програма. 

На основу састанака између министра привреде КС, Хариса Башића и представника Бит Алијансе иницирана је идеја да се обезбиједи бесплатно школовање за ово веома тражено занимање те је усвојеним ребалансом буџета Кантона Сарајево, Министарство привреде обезбиједило средства у сврху покрића трошкова школарина за све студенте који се упишу на  ИТ стручни студијски програм у академској 2019/2020 години. У буџету је за ову ставку предвиђено 280.000 КМ којим ће се покрити школарине новоуписаних студената. 

Према плану уписа, Природно-математички факултет ће уписати 80, а Електротехнички факултет 50 студената на ИТ стручни студиј те се позивају заинтересовани да поднесу пријаве за упис до 5. јула 2019. године. 

Министарство привреде КС, Електротехнички факултет и Природно-математички факултет Универзитета у Сарајеву ће ускоро објавити више информација о начину реализације финансирања школарина.

Конкурси за упис на ИТ стручни студиј су доступни на wеб страницама Електротехничког и Природно-математичког факултета Универзитета у Сарајеву:

- Stručni studij "Informacione tehnologije" na Prirodno-matematičkom fakultetu
- Stručni studij "Razvoj softvera" na Elektrotehničkom fakultetu

Bit Alliance