Делегација РСС у Тузли поводом 30 година од мучког убијања војника ЈНА :: Semberija INFO ::

 

Делегација РСС у Тузли поводом 30 година од мучког убијања војника ЈНА


Делегација Републичке странке Српске /РСС/ присуствовала је данас у Тузли обиљежавању 30 година од убијања и спаљивања српских војника у Тузланској колони, а члан Савјета за безбједност и борачко-инвалидску заштиту РСС Зоран Миљановић рекао је да су доласком у Тузлу у тишини и молитви жељели да одају почаст страдалим голобрадим младићима.
 
- Они су дали животе за Републику Српску и наша дужност, као и дужност будућих генерација, је да упалимо свијеће на мјесту злочина који су починиле муслиманске снаге и присјетимо се 54 убијена војника, 78 рањених и 44 заробљена и мучена. Страшно је што друга страна спаљивање младости прославља као дан ослобођења Тузле. Од кога су је ослободили? Испоставља се да су је ослобађали од себе самих – навео је Миљановић.


 
Члан Савјета Драган Стевановић истакао је да Тужилаштво за ратне злочине Србије посједује имена 60 осумњичених за злочин на Брчанској малти у Тузли, међу којима су Селим Бешлагић и Илија Јуришић за које се сумња да су прекршили одредбе Женевске конвенције и међународног ратног права, али да је Тужилаштво БиХ, упркос доказима, 2009. године обуставило истрагу о овом случају.
 
- Чињеница је да су муслиманске јединице нападом на 92. моторизовану бригаду ЈНА која се по претходном договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне „Хусинска буна“, починиле агресорски и безуман чин. И тридесет година касније они бесрамно ниподаштавају бол српских мајки и очева, уз свесрдну помоћ корумпираног и исполитизованог судства. Нека је слава свим Србима из Тузланске колоне. Никада их нећемо заборавити – нагласио је Стевановић.


 
Обиљежавање 30 година од страдања војника ЈНА у Тузли организовала је Влада Републике Српске, а из Бијељине су јутрос кренула четири аутобуса са грађанима које је до Бањ Брда, ентитетске границе, пратила полиција Републике Српске, а одатле до Тузле припадници МУП-а Тузланског кантона.
 
Помену су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, делегација Народне скупштине Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
 
Делегација РСС упутила се након обиљежавања на Брчанској малти према градском гробљу Пучиле у Бијељини, гдје ће испред споменика страдалим у Тузланској колони бити служен парастос и положени вијенци и цвијеће.


Републичка странка Српске