Потврђена оптужница за злочин у Добровољачкој :: Semberija INFO ::

 

Потврђена оптужница за злочин у Добровољачкој


Суд БиХ потврдио је оптужницу против десеторице у предмету "Добровољачка", потврђено је за "Независне новине" из Тужилаштва БиХ.

Оптужница је потврђена против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хамида Бахта, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушине, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишка.

"Оптужница је у цјелости потврђена", рекли су из Тужилаштва БиХ.

Подсјетимо, Тужилаштво БиХ је у овом предмету предложило саслушање 277 свједока и више вјештака, а као извођење више од 500 материјалних доказа. 

"Оптужени се терете да су, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и напали небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, под пратњом мировних снага УН-а, те нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне изршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, нису спријечили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након злочина", навели су раније из Тужилаштва БиХ.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а како је саопштено, прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, потом рањавање 24 особе, те заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

(Независне)