Вучић: За Србију ЕУ стратешки циљ, остало питајте ЕУ :: Semberija INFO ::

 

Вучић: За Србију ЕУ стратешки циљ, остало питајте ЕУ


Фото - Танјуг
БРИСЕЛ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је за Србију убрзање европског пута стратешки циљ, а да не може да говори у име ЕУ о њиховом расположењу.

"Посао Србије је да спроводи реформе, да ради на стварању независног правосуђа, даљој демократизацији, медијским слободама и многим другим стварима које мора да уради, а сто се ЕУ тиче то морате да питате њих", рекао је Вучић новинарима у Бриселу одговарајући на питање да ли постоји расположење у ЕУ за убрзање европског пута Србије или је то стратешки циљ земље. Вучић је навео и да очекује да до средине јуна много тога буде разјашњено и до великог самита 23. јуна о Западног Балкану гдје ће француски предсједник Макрон преузети велику одговрност на себе.

"Имам одређена размишљања о том питању , али не смем да износим нешто, а да за то не сносим политичку одговност", напоменуо је Вучић.

Он је указао да Србија нема гдје друго да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.

Подсјетио је да је Србија 24 мјесеца за редом била најбрже растућа економија у Европи, да је у првом кварталу имала 4,3 посто раста, али да сада наступају велики проблеми као и свуда - увезена инфлација.

Вучић је додао да је новац у свијету све скупљи, да европска централна банка не подиже референтне каматне стопе, да ће до краја јуна долар бити снажнији од евра, као и да постоји проблем са изласком на тржиште капитала.

Он је рекао да очекује да се изборни рокови ускоро заврше како би сви органи државе били укључени и изразио увјерење да ће Србија бити на сигурном путу ако се буде вриједно радило.

"Једини принцип који важи у свету да – нема принципа"

Немамо много тога у нашим рукама, осим што ћемо да се боримо на међународној сцени за даље повлачење признања тзв. Косова, за озбиљан и одговоран приступ Србије, поручио је синоћ из Брисела предсједник Србије Александар Вучић поводом потврде да ће сутра Приштина поднијети захтјев за пријем у Савјет Европе.

На питање новинара да ли је наша позиција отежана, те да ли му је неко из ЕУ рекао да ће Украјина можда добити статус кандидата по принципу кипарског модела, док у случају Сбрије то “"нису дозвољавали ни да се помене", Вучић је рекао да Србија Украјини жели све најбоље, да ли се данас у свијету јасно види да једини принцип који важи, јесте да – нема принципа.

Подсјетио је да је Србија још прије 72 дана усвојила закључке Савјета за националну безбедност, и једина је земља која се 72 дана у потпуности држи те политике.

Код нас одлуке нешто значе, казао је Вучић.

"Украјини желимо све најбоље, то су нам пријатељи, а принципи… Где год да погледате, на коју год страну света, јасно схватите да постоји само један принцип – да нема принципа. Само се Србија држи принципа", рекао је Вучић.

Како каже, кад го пита о територијалном интегритету Србије, када се већ говори о територијалном интегритету Украјине, наиђе на зид и одговор да су сада друга времена, а када се каже да и Путин спомиње геноцид у Донбасу, следи одговор “немој да помињеш Путина”.

“Бесмислено је причати о принципима. Морамо у Србији да разумемо да је важно да се држимо морала у доношењу одлука, али да мислимо да ћемо због тога да победимо – не. До сада се показало да гола сила и кршење принципа имају предност у односу на поштовање права и норми међународног јавног права”, рекао је Вучић.


Танјуг / Независне