ВИСОКЕ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ПОВЕЋАЛЕ ИНТЕРЕС ЗА Е-АУТА :: Semberija INFO ::

 

ВИСОКЕ ЦИЈЕНЕ ГОРИВА ПОВЕЋАЛЕ ИНТЕРЕС ЗА Е-АУТА


Foto
Правна лица, како из приватних и јавних компанија, као и грађани у Босни и Херцеговини због високих цијена горива и уштеда све више размишљају о куповини електричних аутомобила.

Анела Карахасан, секретарка Удружења за електромобилност при Привредној комори ФБиХ, казала је за "Независне" да уштеде које се остварују кориштењем електричних возила појачавају интерес за њима.

"Све је већи број правних лица, како приватних и јавних компанија, која кориштење електричних возила у службене сврхе виде као огроман бенефит с аспекта уштеда, с једне стране, те еколошке освијештености у погледу смањења загађења, с друге стране", навела је Карахасанова.

Истакла је да је у протекле двије године електромобилност у земљама ЕУ доживјела велику експанзију и то захваљујући субвенцијама и бројним бенефитима.

"У БиХ тих потицаја досад није било, али је неминовно истакнути да је електромобилност мало-помало стигла и у БиХ. Најбоље говори податак о броју чланица Удружења за електромобилност, којих је по оснивању 2019. било неколико, а сад их је већ око 40 са сталном тенденцијом раста", казала је Карахасанова.

Додала је да на улицама  у БиХ можемо видјети лагани раст броја електричних возила, а нарочито оних који припадају  туристима.

"Више није необично  видјети све већи број пунионица уз објекте, хотеле, ресторане, тржне центре, што говори у прилог стању електромобилности у БиХ, која је неминовност на путу ка смањењу загађења из транспорта", појаснила је Карахасанова.

Навела је да је Удружење иницирало Приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила, јер би се тако допринијело побољшању увоза ових возила, повољнијим цијенама, већем интересу и унапређењу у погледу старосне и еколошке прихватљивости возила на улицама у БиХ.

"Суспензија и смањење царина није довољна мјера. Од великог значаја су и субвенције при куповини, које немамо", нагласила је Карахасанова.

Према подацима Удружења за електромобилност при Привредној комори ФБиХ, у БиХ тренутно имамо око 173 пунионице са 205 конектора, али свакодневно тај број расте.

"Прошле године у октобру је било 139 пунионица на нивоу БИХ, самим тим за свега неколико мјесеци евидентан је раст и појачан интерес. Ипак, већи дио тих пунионица су АЦ или споре пунионице и у приватном су власништву, то јест у оквиру ресторана, хотела, трговачких центара и слично, што значи да под хитно треба да олакшамо процедуре за изградњу јавних пунионица, а нарочито на кључним коридорима и брзим цестама с тежњом ка изградњи ДЦ или брзих пунионица на тим локцијама", стоји у подацима.

Кажу да највише пунионица за електричне аутомобиле имамо у Сарајеву, Бањалуци, Мостару и Тузли.
Како је за "Независне" раније рекао Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа БиХ, Приједлог одлуке о привременој суспензији и привременом смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила би требало да буде усвојен у Савјету министара БиХ до краја ове године.

(Независне)