ОЛУЈА ПОХАРАЛА ЕВРОПУ, НАЈМАЊЕ 13 МРТВИХ :: Semberija INFO ::

 

ОЛУЈА ПОХАРАЛА ЕВРОПУ, НАЈМАЊЕ 13 МРТВИХ


Foto: Tanjug/AP
- Најмање 13 људи погинуло је од посљедица олује Еунице која је у петак и суботу похарала Европу, ударивши на неке њене дијелове врло снажним вјетровима који су рушили стабла, остављајући за собом саобраћајнице у хаосу и носећи крхотине разних предмета ваздухом.

Захватила је дијелове Велике Британије, Ирске, Низоземске, Белгије, Њемачке и Пољске, објавиле су хитне службе тих земаља, а преноси Индеx.

Према тим службама у суботу су се њихови припадници својски трудили да поновно успоставе снабдијевање електричном енергијом у стотинама хиљада британских домова.

Еунице је настала у централном Атлантику, а према Европи ју је однијела струја с Азорских острва, подаци су британске метеоролошке службе.

Британски оператери возова на вријеме су позвали становнике да не путују. Возни редови су у хаосу, а већина путних мрежа је затворена откако је Еунице у Енглеску донијела најснажнији удар вјетра досад евидентиран у тој земљи - 196 км/х.

Парализована је и жељезничка мрежа у Низоземској, а међународне услуге Еуростара из Британије и Тхалyса из Француске прекинуте су због оштећења надземних далековода.

И у Француској је без електричне енергије остало око 75.000 домаћинстава, а већи дио земље суочен је с прекидом жељезничког саобраћаја.

Нестанком електричне енергије најгоре је погођена Велика Британија. Ондје је без струје остало готово 400.000 домова. Овакво се невријеме не памти још од 16. листопада 1987, када је Британију и сјеверну Француску погодила"Велика олуја".

Научници су рекли да су и олуја из 1987. и Еунице настале као посљедице ријетко виђеног метеоролошког феномена који настаје због неуобичајеног сраза атмосферских система над Атлантиком, који су у петак ојачали.

Трајекти преко Канала, најпрометнијег бродског пута на свијету, обустављени су прије него што је енглеска лука Довер поновно отворена за пловила у петак послијеподне.
 
(Независне)