БИХ У СПОРОВИМА ИЗГУБИЛА 1,8 МИЛИОНА :: Semberija INFO ::

 

БИХ У СПОРОВИМА ИЗГУБИЛА 1,8 МИЛИОНА


САРАЈЕВО - Правобранилаштво Босне и Херцеговине у прошлој години изгубило је 151 парнични предмет вриједности 1,8 милиона КМ, док је у корист БиХ ријешило 161 предмет вриједности 15,4 милиона КМ.

Од предмета који су изгубљени највише их се односило на тужбе особља које ради у правосуђу, затим војника Оружаних снага БиХ те због неоснованог лишења слободе. Када је ријеч о укупном броју предмета, према извјештају Правобранилаштва БиХ о раду за 2020. годину, у раду је било укупно 1.560 парничних предмета укупне вриједности 249,1 милион КМ.

Као и у претходном, и у овом извјештају правобраниоци су упозорили власти Босне и Херцеговине да се највећи број предмета губи због системских проблема те да Правобранилаштво БиХ уопште нема шансу да те предмете добије. Такав случај је са тужбама особља које ради у правосуђу, а које је у односу на друге запослене у институцијама БиХ дискриминисано јер нема право на накнаду за исхрану у току рада, накнаду за превоз као и за одвојен живот и смјештај. Ту дискриминацију потврдио је и Уставни суд БиХ још 2013. и 2014. године.

"Коначно 5. децембра 2020. године ступио је на снагу Закон о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ. Ступањем на снагу овог закона коначно је ријешен проблем који су изазивали спорови из овог основа, тако да се очекује да у наредном периоду ова врста спорова потпуно ишчезне", наводи се у извјештају Правобранилаштва БиХ за прошлу годину, који се налази на дневном реду Представничког дома парламента БиХ.  Када је ријеч о изгубљеним споровима БиХ, велики број њих, тачније 35, односи се и на неосновано хапшење и сви ти предмети ријешени су у корист тужилаца.

"То не може одбранити нико и унапријед се зна исход тог поступка. Закон о кривичном поступку Босне и Херцеговине предвиђа могућност мирног рјешавања ових спорова пред Министарством правде БиХ, али се тај начин рјешавања спорова никада не користи", рекао је за "Независне новине" Млађан Мандић, правобранилац БиХ.  Он каже да би Министарство правде у том смислу требало активније да се укључи јер је правни основ тих захтјева неоспоран, а пребацивањем тих ствари на

Правобранилаштво и даље на судове само се беспотребно стварају додатни трошкови.  Када је ријеч о споровима који имају карактер иностраних Правобранилаштва БиХ, већ годинама највећи је онај који пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова води "Електрогосподарство Словеније", а који је вриједан 1,3 милијарде КМ. 

"Ради се о врло значајном арбитражном поступку, како са становишта изузетно високе вриједности спора, тако и са становишта правне праксе коју ће арбитражни трибунал заузети у погледу питања која су истакнута у досадашњем току поступка", навели су правобраниоци.
 
(Независне)