Коронавирус у БиХ: Преминуло осам особа, 617 нових случајева заразе :: Semberija INFO ::

 

Коронавирус у БиХ: Преминуло осам особа, 617 нових случајева заразе


У протекла 24 сата у Босни и Херцеговини регистровано је 617 нових случајева заразе коронавирусом. Од тог броја, у Федерацији БиХ је 438 особа позитивно на SARS-CoV-2, у Републици Српској 162, те 17 у Брчко дистрикту. Током протекла 24 сата пријављено је осам смртних случајева, два у ФБиХ и шест у РС.

У Федерацији 438 новозаражених, двоје умрлих

У протекла 24х, Заводу за јавно здравство Федерације БиХ пријављено је 2.367 узорака, од чега је 438 позитивно на SARS-CoV-2.

Нови случајеви регистрирани су у свим кантонима/жупанијама у Федерацији БиХ, осим у Босанско-подрињском.

До сада је тестирано укупно 789 513 узорака, а SARS-CoV-2 је потврђен код 138 453 особе.

У протекла 24х, у Федерацији БиХ пријављена су два смртна исхода.

Укупан број смртних исхода на подручју Федерације БиХ је 5 576.


У Републици Српској 162 новозаражених, шестеро умрлих

Oд пoсљeдњeг извjeштaja o eпидeмиoлoшкoj ситуaциjи у Рeпублици Српскoj, у пoсљeдња 24 чaсa, у Институту зa jaвнo здрaвствo РС, Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру РС, Унивeрзитeтскoj бoлници у Фoчи тe у бoлницaмa Св. Врaчeви у Биjeљини и Св. Aпoстoл Лукa у Дoбojу извршeнo je тeстирaњe 471 лaбoрaтoриjскoг узoркa, a нoви вирус кoрoнa (SARS-CoV-2) пoтврђeн je кoд 162 oсoбе.

Рaди сe o 82 мушкaрцa и 80 жeнa, oд кojих су 49 млaђe, 93 срeдњe и 20 стaриje живoтнe дoби.

Прeмa мjeсту прeбивaлиштa, 40 oсoбa je из Бaњaлукe, 27 из Трeбињa, 22 из Биjeљинe, 14 из Нeвeсињa, пo шeст из Кнeжeвa, Мoдричe, Рoгaтицe и Шипoвa, пo чeтири из Билeћe, Брoдa, Дeрвeнтe и Дoбoja, пo три из Мркoњић Грaдa и Тeслићa, пo двиje из Кoтoр Вaрoшa и Прњaвoрa и пo jeднa из Звoрникa, Лaктaшa, Лoпaрa, Приjeдoрa, Рибникa, Стaнaрa, Угљeвикa, Фoчe и Хaн Пиjeскa.

У пoсљeдњa 24 чaса, Институту зa jaвнo здрaвствo Рeпубликe Српскe приjaвљeнo je шeст смртних случajeвa. Рaди сe o пeт мушкaрцa и jeднoj жeни, срeдњe и стaриje живoтнe дoби, из Трeбињa (3), Биjeљинe, Лaктaшa и Мркoњић Грaдa.

Дo сaдa je у Рeпублици Српскoj пoтврђeнo 65.747 случajeвa вирусa кoрoнa, a прeминуле су укупнo 3.843 oсoбe кoд кojих je пoтврђeн тeст нa вирус кoрoнa.

У Рeпублици Српскoj, тeстирaнo je укупнo 297.569 oсoбa.

Укупaн брoj хoспитaлизoвaних у Рeпублици Српскoj je 230, у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe 136, a у oстaлим бoлницaмa 94. Нa рeспирaтoру je 18 oсoбa (14 у Унивeрзитeтскoм клиничкoм цeнтру Рeпубликe Српскe, 4 у oстaлим бoлницaмa).

У Рeпублици Српскoj пoд здрaвствeним нaдзoрoм трeнутнo je 1.859 oсoбa, a нaдзoр je зaвршeн кoд 194.481 oсoбe.

У Кантону Сарајево 102 новозаражених, двоје преминуло

Према билтену Завода за јавно здравство КС, у протекла 24 сата, у Кантону Сарајево су потврђена 102 нова случаја заразе коронавирусом, након лабораторијског тестирања 777 узорака.

У истом периоду, од ковид-19 инфекције опоравио се 41 наш суграђанин. Нажалост, десила су се и два смртна случаја.

Тренутно је на болничком лијечењу 61 пацијент, од којих њих 40 има акутну инфекцију, док су остали пост ковид или се налазе на опсервацији/тријажи.

На Клиничком центру Универзитета у Сарајеву лијече се 33 пацијента, а на лијечењу у Опћој болници „Прим.др. Абдулах Накаш“ их је 28.

Нема пацијената на респиратору, док их петоро користи кисеоничку потпору дисању изнад 15 литара у минути.

Кантон Сарајево данас биљежи 370 активних случајева ковид-19 инфекције. У самоизолацији се тренутно налази 1.267 особа.

Од почетка пандемије у Кантону Сарајево евидентирано је укупно 53.739 особа заражених коронавирусом и 52.072 излијечених.

Према подацима Завода за јавно здравство КС, у протеклих седам дана просјечан број заражених је 54, док седмична инциденца, односно број обољелих на 100.000 становника, износи 90.

“С обзиром на појаву делта соја и његове високе заразности, а у сврху задржавања позитивних трендова, апелирамо на становништво Кантона Сарајево да поштује мјере личне заштите – одржавање физичке дистанце 1,5 до 2 метра, правилно ношење маске у затвореним и на отвореним просторима, уколико се не може одржати физичка дистанца, као и хигијену руку. Посебно наглашавамо избјегавање дужег задржавања у затвореним просторијама гдје је могући блиски контакт кроз дужи временски период и избјегавање гужви и наведених простора. Све особе са акутним респираторним сметњама, повишеном температуром, боловима у мишићима и општом слабошћу нека остану кући и контактирају надлежне здравствене службе”, понављају кључне мјере и препоруке из Завода за јавно здравство КС.

У ковид-амбулантама Јавне установе Дом здравља КС прегледано је 156 пацијената, од којих су два транспортована у Опћу болницу и на КЦУС.

На драјв-ин пункту на Врбањи и у ковид-амбулантама узета су укупно 484 пи-си-ар бриса.

ковид-позивни центар забиљежио је 122 позива, а обављено је и 130 разговора са пацијентима путем телефонских бројева у ковид-амбулантама.

У току протеклог дана, укупно су аплициране 3.323 дозе вакцина, и то на Зетри 2.466, те 857 на новоотвореним вакциналним пунктовима у домовима здравља Вогошћа, Илијаш, Хаџићи и Трново.

И данас се на Зетри настављају “Дани отворених врата”, у оквиру којих је омогућен приступ вакцинацији свим грађанима Кантона Сарајево изнад 18 година, без претходних најава.

Такођер је и на новоотвореним вакциналним пунктовима у ове четири опћине омогућено вакцинисање становницима ових локалних заједница, изнад 18 година, без претходне најаве.

“Битно је напоменути да грађани морају доћи на ревакцинацију на онај пункт на којем су примили прву дозу”, наглашавају из Министарства здравства Кантона Сарајево.

Из овог ресорног министарства и даље упућују позив и апелују на грађане да се вакцинишу, јер само тако чувају себе, али и све друге око себе.

Заједно са здравственим установама Министарство здравства КС захваљује грађанима на сарадњи и моле их да наставе са поштивањем свих прописаних хигијенско-епидемиолошких мјера.

БХРТ