Сарадња високошколских установа :: Semberija INFO ::

 

Сарадња високошколских установа


Педагошки факултет у Бијељини организовао је састанак и потписивање споразума о сарадњи између Педагошког факултета у Бијељини и Високе школе струковних студија за образовање васпитача из Кикинде, Друштва дефектолога Војводине из Новог Сада и Алијансе просветитеља Србије из Суботице. Споразум повезује образовне установе на више нивоа, све у циљу побољшања квалитета наставе.

Представници Педагошког факултета из Бијељине и Високе школе струковних студија за образовање васпитача из Кикинде сарадњу су започели прије око двије године, дефинисањем првих корака, који су допринијели да се на више нивоа повежу ове двије високошколске установе. У фокусу су, наравно, студенти.



Декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић је на прес конференцији одржаној након састанка изразио очекивања да ће сарадња бити дугорочно корисна и значајна за све потписнике. 

- Радује то да ће, кроз доста широку сарадњу, наше колеге из Војодине преносити своја знања и искуства како нашим професорима, тако и студентима. Исто тако и ми имамо значајна искуства, те ћемо моћи једни другима да помогнемо“, рекао је проф. др Далибор Стевић истакавши да је циљ да се кроз нова сазнања унаприједе квалитет наставе и педагошка пракса. 

Др Ангела Месарош Живков, директорка Високе школе струковних студија за образовање васпитача у Кикинди, наводи да ће овај споразум за студенте пуно значити, јер ће се боље упознати са новим начином рада.

- У питању су академске студије које се разликују од наших, биће ту нових сазнања из различитих методичких, педагошких и психолошких области“, казала је Ангела Месарош Живков.

Испред Друштва дефектолога Војводине и Алијансе просветитеља Србије потпис на споразум ставила је и Маринела Шћепановић.  

- Сигурно ћемо допринијети да наше науке прелазе границе, што и јесте тежња у научном свијету, да сви идемо трансдисциплинарно и да сарађујемо на општу добробит“, изјавила је Маринела Шћепановић додавши да је Друштво дефектолога до сада 16 пута организовало стручно-научне скупове и то све међународног карактера. 

Градоначелник Кикинде Никола Лукач изражава очекивања да ће након потписивања споразума између Високе школе струковних студија за образовање васпитача и Педагошког факултета довести и до дубље сарадње између градова Кикинде и Бијељине. Тог мишљења је и градоначелник Бијељине Лјубиша Петровић који посебно наглашава да ће повезаност Педагошког факултета са Високом школом струковних студија значити побољшање њиховог положаја на мапи образовних институција у Републици Српској и Србији.

Семберија инфо - М. Решидовић