БиХ улази у глобалне трговинске токове :: Semberija INFO ::

 

БиХ улази у глобалне трговинске токове


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Компанија "Амазон" уврстила је Босну и Херцеговину на своју листу, чиме је омогућена продаја, али и куповина преко највеће продавнице на свијету, тако да БиХ улази у глобалне трговинске токове, сматрају стучњаци.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, казао је за "Независне" да уврштавање БиХ на ову листу представља одређену развојну шансу и прилику за домаће произвођаче.

"БиХ овим добија прилику да понуди своје производе преко једне од најпознатијих свјетских платформи и сигурно да је то једна степеница више у производном смислу за све наше произвођаче", казао је Рачић.

Он очекује да се у наредном периоду појави још неколико оглашивача сличног профила који ће такође уврстити домаће производе на своју листу.

"Свијет постаје једно глобално тржиште, тако да ће то бити све интересантније и велики дио свјетске трговине на мало ће се у наредном периоду све више одвијати путем платформи", казао је Рачић.

Додаје да је вирус корона промијенио навике грађана те све иде у правцу оглашавања путем глобалних  мрежа и сигурно је да то нешто што ће   бити све више присутно у будућности.

Игор Гавран, економски аналитичар, истиче за "Независне" да је ово добра вијест, прије свега за привреду, јер се отвара један нови глобални канал продаје и извоза домаћих  производа.

"Мање је значајан за купце, барем засад, јер и даље не гарантује да ће сви понуђачи на 'Амазону' испоручивати робу у БиХ нити да ће трошкови испоруке бити прихватљиви", казао је Гавран.

Додаје да је сада питање колико је логистички Босна и Херцеговина спремна на брзу, поуздану и ефикасну доставу у оба смјера.

"Продавачи би лако могли изгубити кредибилитет и плаћати штету ако се роба изгуби или прекасно се испоручи. Питање је и поврата робе. У сваком случају, вијест јесте позитивна и добро је да  БиХ улази у глобалне трговинске токове и овим путем", казао је Гавран.

Истиче да овај податак не доноси ништа спектакуларно у кратком року, јер ће требати времена да већи број продавача испуни критеријуме "Амазона" и да већи број производа буде доступан за доставу у БиХ.

У највећој онлине трговини на свијету сада је 188 земаља, након што је "Амазон" додао нових 85 држава.

"Амазон" је америчка компанија са сједиштем у Сијетлу. Основао ју је Џеф Безос 1994. године, а покренута је 1995. и једна је од првих великих компанија које се баве продајом разних производа посредством интернета.

Осим у Сједињеним Америчким Државама, "Амазон" има своје веб-странице и у Канади, Великој Британији, Њемачкој, Аустрији, Француској, Кини и Јапану.

"Амазонов" годишњи приход за 2020. годину износио је 386 милијарди долара, што је 37,62 одсто више у односу на 2019..

Годинама је у самом врху највећих компанија на свијету, а посебан скок имао је током пандемије вируса корона,  када је порасла онлине куповина, због чега су најавили запошљавање десетина хиљада нових радника у Америци.

Независне новине