ДНЕВНИ ЦЕНТАР ЗА ПОДРШКУ У ОПОРАВКУ ОД ЗАВИСНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ДНЕВНИ ЦЕНТАР ЗА ПОДРШКУ У ОПОРАВКУ ОД ЗАВИСНОСТИ


Бирај опоравак
Зависност о дрогама је одавно прерасла у глобални проблем који захтијева како превенцију и рану интервенцију, тако и адекватне и ефикасне програме рехабилитације и ресоцијализације који воде ка потпуном опоравку од зависности и интеграцији у друштво. Мјесец борбе против зависности се у појединим државама обиљежава у периоду од 15. новембра до 15. децембра са циљем упозоравања и подстицања јавности на активнију борбу против зависности и злоупотребе дрога, као и на промовисање опоравка од зависности.

Удружење Прослави Опоравак из Сарајева је једна од ријетких организација која у континуитету већ 12 година активно ради у области злоупотребе дрога и опоравка. У склопу регионалног пројекта Бирам Опоравак, Удружење већ пету годину заредом проводи активности које доприносе смањењу броја маргинализираних особа које припадају рањивим категоријама. Неке од активности укључују пружање сервиса, као и сарадњу са другим институцијама кроз шта се омогућава особама у потреби да започну и напредују у процесу опоравка. 
Свједоци смо да је пандемија ковид - 19 широм земље негативно утицала на пружање подршке особама које су у процесу опоравка од зависности, бројни системи подршке су били мање доступни, а састанци који су одржавани уживо у потпуности су престали да се организују. 

Међутим, Удружење је своје моделе подршке прилагодило епидемиолошким мјерама, те су особе осим бесплатне телефонске линије 0800 28 000 која је у функцији од 2017. године, подршку могле добити и путем видео позива и онлајн састанака.

Од проглашења пандемије до децембра 2020. године укупно је пружено 912 сервиса, како зависницима, тако и члановима њихових породица. Значајном броју корисника то је био први пут да су потражили помоћ везано за злоупотребу дроге, па је сходно томе било и нужно да се сервиси наставе несметано пружати. Тако је петина сервиса пружена путем онлајн платформи, док је 1/4 пружена телефонским путем.

Зависност није проблем само особе која користи дрогу. Цијела породица пати и то најчешће у тишини, изолована збога стигме, стида и осјећаја кривње. У склопу програма за рад са родитељима, у Удружењу се одржавају и групе подршке за мајке. Главни циљ групе је оснаживање и подршка члановима породице особа које су имале или још увијек имају проблем злоупотребе дрога. Групе подршке за мајке и за кориснике су се, такође, одржавале онлајн, чак и са већом учесталошћу, него прије пандемије.

 „Упркос неизвјесности на локалном нивоу те промјенама које су се десиле, жељели смо подржати наше кориснике и на овај начин нагласити да су повезаност, нада и оснаживање важни заштитни фактори за одржавање апстиненције и постизање дугорочног опоравка“, поручили су из Удружења Прослави Опоравак