ММФ: Пандемија збрисала 12.000 милијарди долара свјетског БДП-а :: Semberija INFO ::

 

ММФ: Пандемија збрисала 12.000 милијарди долара свјетског БДП-а


Разорно дејство корона кризе изазваће драматични привредни пад у свијету који се за ову и наредну годину процјењује на око 12.000 милијарди долара, изјавила је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгиева.

То је једнако вриједности већој од једногодишњег бруто домаћег производа (БДП) еурозоне, рекла је она на онлајн конференцији "Инфрастуктура, инвестиције и централна Европа: Иницијатива три мора (3СИ)", у организацији Атлантског вијећа.

Навела је да, иако ММФ сада процјењује глобалне економске изгледе за 2020. годину нешто мање суморним него прије неколико мјесеци, због бољих резултата појединих напредних економија него што се очекивало, прије свега Кине, раст ће и даље бити знатно на негативној територији ове године.

За земље централне, источне и југоисточне Европе (ЦИЕ) пандемија значи брисање прогреса оствареног у посљедње три године, када је регија постизала најбоље резултате у овој деценији у погледу економског раста, јачања конкурентности и унапређења управљања, казала је Георгиева.

Регија је, према њеним ријечима, у просјеку биљежила раст од три одсто у смислу реалних прихода, што је утицало на смањење јаза између земаља централне, источне и југоисточне Европе и 15 западних чланица Европске уније.

Шефица ММФ-а је нагласила, међутим, да и даље постоји велики инфрастуктурни јаз између 12 земаља укључених у Иницијативу три мора и преосталих 15 чланица ЕУ-а у погледу енергетских производних капацитета, прецизирајући да тај јаз износи 50 процената.

Георгијева је навела да што се тиче интернет повезивости и броја претплата на мрежу, уз изузетак Естоније, регија ЦИЕ заостаје у поређењу са западном Европом.

Semberija info