Школа у самом врху популарности :: Semberija INFO ::

 

Школа у самом врху популарности


Техничка школа „Михајло Пупин“ у Бијељини, која је посљедњих година постала јако популарна код младих, отворила је своја врата за више од хиљаду својих ученика.

-Према плану уписа за школску годину 2024/25. уписали смо 12 нових одјељења у три струке, тако да имамо 288 нових ученика. Из области електротехнике уписали смо по једно одјељење за смјерове: техничар рачунарства и програмирања, техничар информационих технологија, техничар електроенергетике и електричар – електроинсталатер. У оквиру саобраћајне струке уписали смо по одјељење: техничар друмског саобраћаја, техничар логистике и шпедиције, једно комплетно одјељење возача моторних возила и једно комбиновано одјељење возача моторних возила и руковалаца грађевинских и претоварних машина и кранова. У трећој, машинској струци уписали смо по једно одјељење машинских техничара за компјутерско конструисање, бравара заваривача, комбиновано одјељење бравари заваривачи - обрађивачи метала резањем и још једно комбиновано одјељење аутомеханичари – механичари грејне и расхладне технике. У нову школску годину улазимо са два нова занимања у оквиру трећег степена: механичари грејне и расхладне технике и руковаоци грађевинских и претоварних машина и кранова“, рекао је за портал „Семберија инфо“ Миленко Максимовић, директор Техничке школе „Михајло Пупин“.


 
Дугогодишњи проблем раздвојености просторија школе за теоријску и практичну наставу остаће и у новој години. Наиме, градња објекта у којем је планиран смјештај радионица у којима ће се вршити практична настава почела је 2019. године у непосредној близини главне зграде Техничке школе. До сада су у неколико фаза завршени сви груби, вањски радови али још нема назнака када ће почети радови на уређењу унутрашњости објекта.

Од марта ове године Техничка школа „Михајло Пупин“ укључена је у пројекат „Шанса за ИТ почетак“ који има за циљ припремање ученика који се школују у  области информационих технологија за рад у ИТ компанијама. Пројекат финансирају Влада Шведске и Градска управа Града Бијељина. Кроз пројекат унапређења и модернизације наставног процеса у Техничкој школи „Михајло Пупин“ са посебним акцентом на ИТ смјерове већ су прошле по двије групе професора и ученика. Према пројекту, наставни план за ученике  који се припремају за рад у ИТ индустрији је, у договору са привредницима, у једној својој трећини дограђен како би се ученицима дала нова знања и олакшало брзо привикавање на услове тржишта након завршене средње школе. Такође, Техничка школа ће добити двије учионице за обуку ученика које ће бити опремљене најсавременијим компјутерским системима.
 

-С обзиром на немиле сцене вршњачког насиља које се у посљедње вријеме често дешавају у школама, у нашем окружењу желим да истакнем да у нашој школи постоји Мултисекторски тим којег, поред наших педагога и психолога, чине и представници Центра за социјални рад, Дома здравља и Полицијске управе Бијељина. Заједничким радом настојимо да будемо при руци нашим ученицима како бисмо превенирали било који облик непожељног вршњачког понашања. Искористио бих ову прилику и, као директор школе, апеловао на надлежне институције да организују неки облик едукација, семинара или нечега сличног за све професоре средњих школа на којима би се наши професори још боље упознали са моделима поступања према ученицима када примјете неку непримјерену или лошу ситуацију у њиховом понашању. Примијетио сам да би многим, нарочито старијим колегама, добро дошла таква врста подршке у њиховом педагошком раду“, изјавио је Максимовић за „Семберија инфо“.
 
Семберија инфо