Европска унија се спрема за рат :: Semberija INFO ::

 

Европска унија се спрема за рат


БРИСЕЛ - Европска унија припема се за потенцијални трговински рат са САД у случају да Доналд Трамп побиједи на предстојећим изборима у новембру и поново постане амерички предсједник, наводе неименовани извори у Бриселу.

"Ударићемо брзо и ударићемо снажно“, рекао је високи европски дипломата о плану ЕУ за одговор на Трампов трговински рат.

Други високи дипломата потврдио је да земље ЕУ координирају потезе са Европском комисијом на челу.

"Брисел има листу која је спремна и прилично су сигурни да могу побиједити у овом трговинском рату“, рекао је други дипломата, пише "Политицо", а преноси портал "Бизнис".

Европска унија наводно је успоставила групу за брзо реаговање како би се припремила за посљедице избора у САД. Група, која је дио Европске комисије званично се припрема за побједу и демократа и републиканаца. Међутим, званичници ЕУ је неформално називају "Трамповом радном групом".

Трамп је најавио свој план да уведе опште тарифе од 10 или 20 одсто на увоз из "пријатељских“ и "непријатељских“ земаља уколико буде славио на изборима. На својим митинзима, посебно је истицао Европу, а нарочито њемачку аутомобилску индустрију.

Ако Трамп буде испунио ту пријетњу, посљедице би могле бити тешке не само за Њемачку, већ и за већину главних европских економија. Произвођачи као што су Волксwаген, БМW и Даимлер имају фабрике у Шпанији, Пољској, Белгији, Чешкој, Мађарској, Румунији и другим земљама, а дијелове за аутомобиле набављају широм ЕУ.


Циљ ЕУ је, ипак, преговарачко рјешење, јер вјерују да Трамп, иако брз на ријечима, жели да преговара.

"Он је у суштини трговац", рекао је трећи дипломата, подсјећајући на Трампово преговарање трговинских споразума са Мексиком и Канадом, као и договоре са Јужном Корејом, Јапаном и Кином.

Лидери ЕУ вјерују да ће брз и снажан одговор брже довести Трампа за преговарачки сто, рекли су дипломати и званичници.

Циљ је нанијети толико штете да Трамп буде принуђен да одмах преговара, са ЕУ у бољој позицији. Брисел је био затечен 2018. године, када је Трамп први пут увео тарифе на челик и алуминијум из ЕУ, а Брисел је узвратио само дјелимично, надајући се деескалацији сукоба, преноси "б92".


Извор - Глас Српске