Генерације Сембераца стасавале уз Пантелински вашар :: Semberija INFO ::

 

Генерације Сембераца стасавале уз Пантелински вашар


Пантелински вашар, који се деценијама организује поводом славе града, Светог Пантелејмона, надалеко је познат по богатом садржају за све генерације. Тродневно трајање вашара, на платоу Агротржног центра ,,Кнез Иво од Семберије”, организује АД ,,Град”, а с обзиром на изузетну посјећеност житеља из Семберије, дијаспоре, али и из других градова региона, посебна пажња се усмјерава на предузимање безбједносних мјера.


 
Како је за портал ,,Семберија инфо’’ нагласио самостални стручни сарадник за Односе с јавношћу у овом предузећу, Васко Тодић, ,,Агротржни центар током вашара постаје мјесто окупљања широких народних маса, без обзира на националну, вјерску, расну, старосну припадност, али и без лимита у степену културе, образовања свих учесника, на њихово задовољство, као и задовољство организатора”.


 
-Акценат нам је на безбједности, како би све протекло у најбољем реду и да сви буду безбједни на овом мултипопуларном догађају за наше прилике. Као и претходних година, пажња је посебно усмјерена на исправност и сигурност рингишпила, популарне ,,балерине”, аутодромова, ,,зида смрти”, трамболина и других садржаја за дјецу”, рекао је Тодић и додао да ове године имају већи број заинтересованих излагача и понуђача у односу на прошлу годину у ово вријеме.


 
-Бројни су забавни и занимљиви садржаји који се организују за најмлађе посјетиоце. Наравно, неизоставна је и богата угоститељска понуда, а ове године ће посјетиоце, захваљујући излагачима, музичким наступима забављати Љуба Аличић и Весна Вукелић Венди. С обзиром да је ово, слободно могу рећи, мега догађај у Семберији, бројни Семберци који живе у иностранству, годишње одморе планирају управо у вријеме Пантелинског вашара. Дјеца су одрастала и стасавала уз Пантелински вашар, што је допринијело да је ,,мега популаран”. Једноставно, то је традиција, нешто што се преноси са кољена на кољено, без обзира што стасавају, како то у пјесми рече Ђорђе Балашевић, ,,неки нови клинци”. Времена се мијењају, године пролазе, али Пантелински вашар је једном годишње ту, за све генерације”, рекао је за ,,Семберија инфо'' Тодић и додао да је Пантелино вријеме за забаву, вријеме за подсјећање на дане дјетињства, вријеме за најмлађе, да уче шта је традиција и како да је његују, али и за одржавање и његовање односа уже и шире породице.


 
-Што је за Бразилце карневал у Рио де Жанеиру, то је за Семберце Пантелински вашар. Кад помињем важност карневала у Риу, не могу, а да не поменем бразилског фудбалера Едмунда, који је, својевремено, због карневала, изостао са важне утакмице за трофеј. Наравно, то је унапријед било прецизирано уговором са фудбалским клубом Фиорентина. Е, то је случај и са Пантелинским вашаром, јер бројни грађани долазе из иностранства како би уживали у шароликости понуде, одрасли да се подсјете на дане одрастања, а да њихова дјеца доживе све чари вашара. То задовољство сам и сам имао, јер сам као дијете, за Пантелински вашар добио новац од старијих чланова фамилије, те сам купио сат на ком је увијек исто вријеме, али сам свима показивао сат са вашара, као и ,,жељезни” ланчић, а то су, заиста, посебне успомене”, рекао је за ,,Семберија инфо’’ Васко Тодић и стилски додао:,,И да је среће да је једина пушка на свијету, чији се пуцањ чује, она с вашарске стрељане, кад се за погодак добије цвијет од жице и женске чарапе, намирисан дезодорансом или привјесак”.


 
Тодић је у име АД ,,Град”, свим грађанима пожелио да им и овогодишњи Пантелински вашар остане у лијепом сјећању. 

(Семберија инфо)