АЛЕКСАНДАР БУНИЈЕВАЦ, ВЛАСНИК АГЕНЦИЈЕ „ЗЕВ ПЛУС“ ИЗ БИЈЕЉИНЕ :: Semberija INFO ::

 

АЛЕКСАНДАР БУНИЈЕВАЦ, ВЛАСНИК АГЕНЦИЈЕ „ЗЕВ ПЛУС“ ИЗ БИЈЕЉИНЕ



Бијељинци, користите све предности ЗЕВ-а!

Увидјевши прилику за рад, а и зараду, Александар Бунијевац је прије годину дана у Бијељини основао Агенцију „ЗЕВ Плус“. 

Агенција ,,ЗЕВ Плус’’ је агенција која пружа сву неопходну помоћ управним тијелима сваке Заједнице етажних власника, на начин да им припрема сву неопходну правно - финансијску документацију, те посредује у проналаску техничких лица и отклањању евентуалних кварова и недостатака на објекту.

- Кључни детаљ у нашем пословању јесте да коначна одлука у сваком конкретном случају припада предсједнику управног одбора, односно предсједнику скупштине ЗЕВ-а. Ми водимо рачуноводствене књиге за ЗЕВ, бринемо о доношењу потребних писаних аката који су потребни у раду сваког ЗЕВ-а и све друге потребне послове али, одговорност остаје да управљачким тијелима ЗЕВ-а. Примјера ради, за поправку крова на згради, ми ћемо урадити сву папирологију до добијања финалне листе најповољнијих извођача, а ЗЕВ ће да одлучи, да ли ће то бити онај који је понудио најнижу цијену или онај који има неке друге повољније услове. Оно са чим смо се најчешће сретали јесте да наши суграђани још увијек нису свјесни свих погодности и могућности које имају као правно лице представљено кроз Заједницу етажних власника. Нажалост, много је зграда у нашем граду чији станари нису испоштовали законску обавезу и регистровали ЗЕВ. Постоје зграде које су усељене прије много година, а њихови станари се још увијек нису одлучили на тај корак. У таквим околностима највише испаштају сами станари зграде, јер нису испунили главни предуслов за квалитетно рјешавање заједничких проблема у згради. А да не говоримо о томе колико мало људи зна и користи прилике да се, као правно лице, као регистровани ЗЕВ, пријаве на јавне конкурсе Града Бијељина, појединих министарстава у Влади Републике Српске или међународних организација које се тичу, примјера ради, популарног „утопљавања“ зграда. Због неинформисаности, грађани пропуштају прилику да по повољнијим условима добију нову фасаду и мање рачуне за гријање“, изјавио је Александар Бунијевац за „Семберија инфо“, додавши још да се ЗЕВ, као правно лице, може под одређеним условима и кредитно задужити код комерцијалних банака.

Постоји неколико разлога зашто се поједине Заједнице етажних власника одлучују за ангажовање агенције. У случају нередовних платиша у ЗЕВ-у, агенција својим мјерама много лакше рјешава тај проблем. У другим случајевима, тамо гдје су из разних разлога неажурно или напотпуно вођене евиденције у заједници, агенција долази као право рјешење за увођење реда у тај дио правних и финансијских дужности ЗЕВ-а. 
 

Такође, у оним зградама гдје већину станара чине млађи и запослени људи, најчешће се брига о пословима ЗЕВ-а повјерава агенцији. Један од најизраженијих проблема јесте проналазак мајстора за мање, хитне поправке. У том сегменту, агенција кроз свој рад остварује тијесну сарадњу са појединим мајсторима или занатским фирмама које брзо ангажују у случају потребе, ослобађајући тиме станаре ЗЕВ-а беспотребног стреса и чекања.

- Не знам тачно колико у Бијељини постоји нерегистрованих заједница, а нисам сигуран ни да у нашој Градској управи располажу таквим податком. С обзиром на то да постоји законска утемељеност, мислим да би се на нивоу града требало да донесу прописи који би регулисали ову област и осигурали да свака зграда има регистрован ЗЕВ. Јер, ако не постоји ЗЕВ, не постоји статус правног лица, не постоји ни рачун у банци, а самим тим не постоји начин да се легално и транспарентно рјешавају проблеми који се јављају у систему заједничког становања“, закључио је, поред осталог, Александар Бунијевац за „Семберија инфо“.
 
Семберија инфо