Прича из 1989. године: Математика није баук :: Semberija INFO ::

 

Прича из 1989. године: Математика није баук


Гордана Јовановић и Фљорина Нулеши
Успјех ученица школе ,,Радојка Лакић’’на регионалном такмичењу. Гордана Јовановић освојила свих 100 бодова у својој дисциплини.
 
Ових дана су ученици Основне школе ,,Радојка Лакић’’ забиљежили вриједан успјех на регионалном такмичењу. У овом броју представићемо двије симпатичне дјевојчице, које ће се 20. маја наћи на републичком такмичењу. То су Гордана Јовановић и Фљорина Нулеши.

Гордана Јовановић је на регионалном такмичењу математичара, одржаном у Тузли, од сто могућих поена, освојила све и тако, у својој конкуренцији, освојила прво мјесто. Иначе, Гордана математику највише воли од када зна за себе. Ипак, прву љубав за ову науку развила јој је њена наставница Душанка Бјелица. Поред математике, драга јој је и физика, а пошто је одлична ученица воли и остале предмете.

О томе нам сама Гордана прича:
- Математика је моја прва љубав и остаћу јој вјерна кроз читав живот. Намјеравам да се озбиљније бавим овом научном дисциплином, па ћу моје будуће занимање везати за информатику. Ове године имала сам, поред знања, мало више среће и освојила сам прво мјесто и на општинском, и на регионалном такмичењу. И ранијих година освајала сам прва мјеста на општинском такмичењу. Уз добар рад све се може постићи’’, вели Гордана.

Фљорина Нулеши је у екипној конкуренцији са другарицама Сенком и Мелихом Дукић освојила, на регионалном такмичењу, треће мјесто и то јој је омогућило да се са другарицама нађе на републичком. Историју је завољела преко своје наставнице и разреднице Душанке Мехмедовић. Све предмете воли подједнако, али историја је нешто што јој је за срце прирасло.

- Највише волим проучавати прошлост, посебно добро памтим датуме. Ово је наука која има шта да понуди и да заинтересује ученика, поготово ако је још и наставник добро предаје. Моја разредница то одлично ради’’, каже Фљорина.

Уз срдачне честитке, пожелимо овим симпатичним дјевојчицама да забиљеже добре резултате и на републичком такмичењу математичара у Коњицу и историчара у Босанском Петровцу. Наше саговорнице, очигледно, имају добро знање, ако их још и срећа буде пратила, сигурно је да ће и у наредним такмичењима имати успјеха.
                                                   
Томислав Перић

Семберске новине, 15. мај 1989. године