УСПЈЕШАН И СВЕСТРАН МЛАДИЋ :: Semberija INFO ::

 

УСПЈЕШАН И СВЕСТРАН МЛАДИЋ


Aлексеј Млађеновић, четрнаестогодишњи ученик осмог разреда Основне школе ,,Вук Караџић“, постигао је велики успјех на 27.  интернационалном такмичењу ликовног стваралаштва у Јапану, у организацији токијске асоцијације IE-NO-HIKARI.

На интернационално такмичење у ликовном стваралашту у Јапану, у октобру 2019. године, пристигла су 18.593 дјечија рада из земаља са свих континената. На такмичењу су учествовала дјеца узраста до 15 година, а Алексеј Млађеновић  је био међу 55 ученика из Босне и Херцеговине. Најбољи радови објављени су у каталогу побједничких радова, које су радила дјеца са свих меридијана на тему ,,Природа“, а Алексејев рад ,,Дрворед“ се нашао међу њима. Овај рад је, заједно са још 19 радова ученика ОШ ,,Вук Караџић“, на такмичење  послао Алексејев наставник ликовног Срђан Ћеранић, који каже да је идејна мисија ове међународне манифестације да потстакне  снове и креативност данашње дјеце која ће постати носиоци сутрашњице, те да освијести важност међународног разумијевања различитих култура читавог свијета.

-Волим умјетност, глумио сам у дјечијим представама, пишем прозу, а изгледа да знам и да сликам’’, каже талентовани Алексеј, чији се рад, по оцјени жирија, нашао на 65. мјесту, што је награда бронзаног сјаја.

Из далеког Јапана стигле су ми и Сакура воштане бојице. Награда је овом нашем успјешном и свестраном младом суграђанину подстрек да настави и даље да слика.
 

-На такмичењу сам заузео 65. мјесто, а  према пропозицијама то је треће мјесто. Рангирање је тако да првих 20 освајају злато, наредних 30 сребро, а наредних 40 бронзу’’, појашњава Алексеј.

Алексејева мајка Љубица Млађеновић сматра да је за развој дјетета нужно да оно самостално, слободно и активно истражује свијет око себе, јер тако изграђује себе као личност.

-Алексеј је умјетнички веома надарен. Глумио је у дјечијим представама које је радила наша глумица Данка Жугић, а које су играле у Бијељини и Угљевику. Посебно је био успјешан у улози Гилета, а та улога је ,,кривац“ што Алексеј сада има надимак Гиле. Поред тога што је талентован за глуму, добро и пише. То је препознала и његова наставница српског језика која нам је, кад је Алексеј као ученик шестог разреда писао састав о поимању живота и смрти, послала поруку да је он мали геније, јер још никад није видјела неког тог узраста да тако промишља на ту тему. Иначе, мислим да би Алексеј био јако добар бесједник, има добру дикцију. Поред тога што је веома надарен за умјетност,  воли и спорт, тренира кошарку’’, истиче поносна мама Љубица, од које је, нема сумње, наслиједио таленат за писање - Љубица Млађеновић до сада је објавила двије књиге.

Семберија инфо (М.Решидовић)