Школа новинарства - Тијана Гаврић: Шта нам ово младе стеже, да л' су криве нове мреже­? :: Semberija INFO ::

 

Школа новинарства - Тијана Гаврић: Шта нам ово младе стеже, да л' су криве нове мреже­?


Шта нам ово младе стеже, да л' су криве нове мреже­?
 
                Садашње вријеме је доба дигитализације и технологије, што доноси много могућности, али и изазова за младе. Нове мреже, као што су друштвене, знају бити корисне за комуникацију и забаву. Међутим, могу створити зависност и отежати лични развој и стварање дубљих веза са људима око себе.

            Нове мреже нису саме по себи криве, оне представљају само једну врсту алата. Како ћемо их користити, то зависи од нас. Ако их користимо правилно, могу бити корисне, али исто тако се могу злоупотријебити на разне начине. Могу упутити на насиље како психичко, тако и физичко. Постављање граница за вријеме проведено на интернету могло би бити од користи. Тако би се одржао баланс између времена проведеног на мрежама и ван њих. Дјецу треба научити равнотежи и разумној употреби, како би се на вријеме могли спријечити могући проблеми код дјеце млађих узраста. Неке од лоших страна су такође различита постављања стандарда љепоте на интернету, тако да се дјеца, па чак и они старији који нису довљно сигурни у себе и своје квалитете, могу угледати на нешто што је погрешно приказано. Оне особе са проблемима би се могле затворити у себе и потиснути све и тако погоршати своје самопоуздање.

            На крају крајева, све се своди на равнотежу и разумну употребу. Ништа не може бити лоше и штетно ако не дозволимо да управља нашим животом.
 
 
Тијана Гаврић, IV4


 
Тијана је ученица четвртог разреда Средњошколског центра „Михаило Петровић Алас“ у Угљевику, смјер техничар пословне информатике. У слободно вријеме воли да чита. Најдражи писац јој је Достојевски. У скоријој будућности планира да настави студије у вези са струком коју похађа. Жеља јој је да, након завршетка студија, остане у родном крају.