ДР САЊА МИЛОВАНОВИЋ: КОВИД 19 ПРЕДСТАВЉА ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ У ЛИЈЕЧЕЊУ :: Semberija INFO ::

 

ДР САЊА МИЛОВАНОВИЋ: КОВИД 19 ПРЕДСТАВЉА ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ У ЛИЈЕЧЕЊУ


Док се у цијелом свијету чека вакцина за корона вирус, оно што, такође, интересује наше грађане је, чиме се у Републици Српској, односно у Бијељини, лијече обољели. По протоколу Министарства здравља Републике Српске, корона се лијечи у зависности од тога колико пацијент има година и колико је његово здравствено стање комплексно. Како се лијече пацијенти у Бијељини, говори клинички фармаколог Болнице ,,Свети врачеви”, др Сања Миловановић.
 
Вирус корона је и даље непознаница за цијели свијет. Ипак, пацијентима је неопходно укључити терапију уколико се дијагностикује обољење. Како се то ради у бијељинској болници?

-Ковид 19, као потпуно нов клинички ентитет, представља велики изазов у лијечењу. Нажалост, још увијек не постоји јединствен протокол који би се примјењивао униформно у свим земљама, а које се сусрећу са обољелима од Ковида, тако да сваким даном стремимо ка новим сазнањима којим бисмо кориговали досадашњи приступ у лијечењу. Морам да напоменем да увођење једног лијека у клиничку праксу подразумијева велики број ригорозних тестирања, а која се обављају у претклиничким и клиничким истраживањима. Нажалост, у борби са овом стихијом, ми немамо времена да пролазимо кроз све обавезне фазе у пласирању једног лијека под датом индикацијом, па смо у прилици да мултицентрично сакупљамо све терапијске резултате и убрзано објављујемо различите типове студија. Наш тим се опредијелио за комбиновану терапију два антимикробна лијека који су до сада били широко прописивани, те су самим тим, доказано безбједни за употребу. О ефикасности свих терапијских приступа ћемо, нажалост, моћи више да говоримо тек када будемо имали довољан број лијечених болесника. Такође, важно је знати да је испред нас веома опасан противник и да спаде у групу РНК вируса, а ту убрајамо још и ХИВ, као и вирус хепатитис Ц. То су, за сада, веома комплексне и тешке болести и за њих још увијек није откривена вакцина.
 
Можете ли нам рећи нешто више о протоколу лијечења?

-Наш протокол подразумијева лијечење у трајању од пет до 10 дана и односи се на благе и средње тешке форме болести. Дужина трајања је потпуно индивидуална и одређена је различитим факторима. Као најважнији, истиче се тежина болести и све присутне компликације Ковида, затим присуство коморбидитета гдје је у првом реду претходно присуство бубрежне слабости, постојање различитих врста поремећаја срчаног ритма, као и могуће интеракције са другим лијековима које је болесник користио до момента инфицирања. Реакција обољелог на терапију се прати активним мониторингом виталних функција и свим додатним биохемијским/дијагностичким поступцима. С обзиром на висок степен леталитета болести (однос између броја умрлих у односу на број обољелих), ми прихватамо само апсолутне контраиндикације. Релативне, с друге стране, можемо да ,,ухватимо” у развоју, активним праћењем здравственог статуса обољелог. Понављам, приступ лијечењу је високо персонализован и резултат је увијек претходне дубоке анализе болесника од стране већег броја специјалиста и субспецијалиста.
 
Одговорност у примијени лијека, очигледно је веома велика?

-Тешко је имати јасан став, али пракса вас увијек тјера да доносите брзе одлуке, јер се борите са ,,шумским пожаром”.  Опречна мишљења су колико лоша, толико и добра. Она тјерају клиничаре да свакодневно ревидирају своје протоколе и стимулишу нас да тражимо најбољу опцију, а то је позитиван feedback. Оно у чему смо сви сагласни јесте потпуна забрана самоиницијативног лијечења. Још је горе уколико болесник то сакрије приликом пријема, не схватајући при том, да само себи тиме одмаже.
 
Колико је бијељинска болница спремна за ковид пацијенте?

-Наша болница је показала изузетну спремност за лијечење једног непознатог и брзо прогредирајућег обољења. Својим брзим дјеловањем, направили смо један прави Ковид центар који је у потпуности опремљен како би пружио максималну подршку обољелим. Овај пут се не осврћем само на потпуну доступност свих лијекова, и то у вишемјесечно потребним количинима, већ смо просторно опремљени са свом пратећом дијагностичком опремом и кадром. Овај велики изазов, показао је нашу спремност за брзу и тачну реакцију и у непредвидљивим тренуцима.
 
Говорите у множини. Можете ли нам рећи, колико у овој ситуацији долази до изражаја потреба тимског рада и ко уз Вас чини тим који је укључен у лијечење пацијента?

-Прво морам нагласити  да је ова болест карактеристична и по томе што захвата један, или већи број различитих органа људског организма, наравно, са доминантном захваћеношћу доњих партија респираторног тракта, те самим тим подразумијева укљученост већег броја медицинских стручњака у лијечењу обољелих. У првом реду, наш инфектолог др Александра Радојчић је главна спона, да тако кажем, уз комплетан тим анестезиолога на челу са начелницом др Драганом Миловановић-Лејић. Мултидисциплинаран приступ подразумијева учешће и пулмолога, као и интерниста. Можемо слободно рећи да је лијечење болесника конзилијарно, а чињеница је да имамо стручан и одговоран кадар, који тимски доприноси што квалитетнијем лијечењу обољелих. Тимски рад, иначе је начин рада у нашој здравственој установи, а у овој ванредној ситуацији и борби против вируса, још више је дошао до изражаја.

Семберија инфо (О.Стјепановић)