ДОКТOРКА АЛЕКСАНДРА РАДОЈЧИЋ: НЕЧУВЕНО, У 21. ВИЈЕКУ ХАРАЈУ БОЛЕСТИ ИЗ СРЕДЊЕГ ВИЈЕКА! :: Semberija INFO ::

 

ДОКТOРКА АЛЕКСАНДРА РАДОЈЧИЋ: НЕЧУВЕНО, У 21. ВИЈЕКУ ХАРАЈУ БОЛЕСТИ ИЗ СРЕДЊЕГ ВИЈЕКА!


Полно преносиве болести нису у порасту у односу на претходне године у Бијељини, али када је ријеч о хепатитисима и ХИВ-у, ту има новооткривених случајева који су на терапији Шеф Инфектолошког одсјека бијељинске Болнице „Свети вра­чеви“ Александра Радојчић сматра да је нечувено да у  21. вијеку у нашем друштву још имамо болести из средњег ви­јека које су, напомиње, свуда већ искоријењене.

- Савјет да се заштитимо од полно преносивих болести је једноставан и увијек ефикасан – кориштење презерватива. Он нас не штити само од нежељене трудноће већ и од свих полно преносивих болести“, каже за „Семберске новине“ Радојчићева.

Како би се проблем ублажио, истиче Радојчићева, неопход­но је да се у школе уведе се­ксуално васпитање, јер би на тај начин, сматра докторица, дјеца на прави начин била информисана и научена како да се заштите.

Када је ријеч о грипу, Александра Радојчић напомиње да је у овом периоду око 100 вируса било активно, али да је ситуација већ нешто боља, за шта су најзаслужније ниске температуре и снијег.

- Ниске температуре и овај талас хладноће којим смо обухваћени у значајној мјери десетковао је вирусе. Ипак, епидемију грипа очекујемо у другој половини јануара и фебруару“, каже Радојчићева и напомиње да се највећи број пацијената, када је ријеч о грипу, очекује у посљедњој седми­ци јануара и првој недјељи фе­бруара.

Одговарајући на питање да ли је посебан проблем то што се завршио зимски распуст, а дјеца се нашла у већим колективима, докторка Александра каже да је то неминовност и да родитељи болесну дјецу не би требало да шаљу у школу.

- Родитељи болесну дјецу не треба да шаљу у школу – првенствено због болесне дјеце, како би се избјегле еве­нтуалне компликације, али и због здраве дјеце, како се не би и она разбољела“, напомиње Александра Радојчић.
Докторица се осврнула и на про­блем шуге, истакавши да је шуга која се појавила крајем прошле године, на овим просторима, мало ати­пична у односу на шугу која се на овом подручју појавила касније.

- Ријеч је о обољењу које има далеко дужу инкубацију, око пет до шест мјесеци, блажу клиничку слику која, такође, није класична. Савјет је да се обавезно чешће перу руке, не узима туђа гардероба, те да се води рачуна о личној хигијени“, каже Радојчићева.

Крајем године у Хигијенс­ко-епидемиолошку службу бијељинског Дома здравља пријављено је неколико десетина случајева шуге, највише код  дјеце. Љекари су тада, са градском здравственом ин­спекцијом, обишли све школе, вртиће и установе, те дали смјернице за поступање у случају шуге.  У РС за 11 мјесеци прошле године од шуге је обољела 251 особа.

​АРХИВА СЕМБЕРСКИХ НОВИНА