​Статус семберског заштићеног станишта Громижељ: Мочвара заштићена само на папиру :: Semberija INFO ::

 

​Статус семберског заштићеног станишта Громижељ: Мочвара заштићена само на папиру


Заштићено станиште Громижељ налази се у окружењу три семберска села, Бродца, Балатуна и Велиног Села  код Бијељине и занимљиво је по томе што је то једино станиште у РС и БиХ рибе дводихалице “Умбра крамери” и мочварне коприве “Уртица киовиенсис”, као и станиште 450 васкуларних врста биљака. Ова мочвара захвата дио алувијалне равни Семберије која је настала акумулативно – ерозионим радом ријека Саве и Дрине.

Предсједник Удружења грађана “Громижељ”, које је одлуком Владе РС одређено за управљача Заштићеног станишта “Громижељ”, коме припада и  локалитет Лакетића вир, професор Жарко Викић каже да је мочвара Громижељ заштићена, али, само на папиру.

“Посљедњи извјештај Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС говори о томе да је неопходна хитна ревитализација подручја и о томе је званично обавијештено ресорно министарство и Градска управа Бијељина. Ми, као управљач мочварног станишта Громижељ, и на овај начин, поводом Свјетског дана влажних станишта (мочвара), који се обиљежава другог фебруара, желимо да подсјетимо надлежне да нема још пуно времена за чекање и да је неопходно што прије извршити ревитализацију дијела бар дијела станишта Громижељ. Риба “умбра крамери”, у народу познатија као “мргуда” данас је врло ријетка и угрожена врста рибе и у цијелој Европи има статус угрожене врсте и под најстрожијим је режимом заштите (ЕН), упозорава Викић, истичући да је неопходно очистити простор око Громижеља, ријешити имовинско-правне односе и успоставити редовну чуварску службу на том подручју.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић