Да ли је ХААРП крив за крупан град и суперћелијске олује :: Semberija INFO ::

 

Да ли је ХААРП крив за крупан град и суперћелијске олује


"Ко буде контролисао време, контролисаће свет", рекао је још 1962. године амерички председник Линдон Џонсон. Шездесетак година касније, људи се питају да ли постоји неко ко је у томе успео.

Иако је ХААРП првобитно замишљен као научни пројекат са циљем да се побољша разумевање земљиног омотача - јоносфере, постао је центар бројних теорија завере.

Многи људи верују да је ХААРП много више од обичног научног инструмента и да се користи за манипулацију временским условима, изазивање земљотреса, па чак и контролу људског ума. Ове теорије завере нису поткрепљене научним доказима, али су постале врло популарне у јавности.

ХААРП (High-Frequency Active Auroral Research Program) је истраживачки програм осмишљен с циљем проучавања горњег слоја Земљине атмосфере - јоносфере. Програм је започет раних 1990-их година, а постојење се налази у Гакони, на Аљасци. ХААРП је заједнички пројекат америчког ваздухопловства, морнарице и Универзитета на Аљасци, уз подршку одбрамбеног концерна ДАРПА (Defense Advanced Research Projects Agency).

Главни инструмент ХААРП-а је ИРИ (Ionospheric Research Instrument), моћни високофреквентни радио-предајник који може да емитује сигнале према јоносфери. Циљ овог истраживања је био да се боље разуме понашање овог земљиног омотача и његове интеракције са радио таласима, што може да има бројне корисне примене, укључујући комуникације, навигацију и детекцију пројектила.

Нема доказа за теорије завере


ХААРП је постао предмет многих теорија завере. Једна од најчешћих јесте да помоћу овог система може да се манипулише временом, да се изазивају или појачавају олује, поплаве, урагани и други екстремни временски догађаји. Научници кажу да енергија радио таласа, коју ХААРП користи за проучавање, није довољно јака да би значајно утицала на временске прилике.

Неки верују и да ХААРП може да изазове земљотресе усмеравањем енергије у земљину кору. Непосредно пред катастрофалан земљотрес у Турској на небу је виђена плава светлост, коју многи повезују са „петљањем људи у природне феномене”.

„Ако није ХААРП, онда мора да је нешто слично”, тврдили су очевици.

Још једна теорија завере бави се могућношћу да ХААРП користи радио таласе за контролу ума и манипулацију људским понашањем, као и да се помоћу тих таласа врше експерименти за неке будуће специјалне ратове.

Суперћелијске олује, крупан град и поплаве у Србији

Неки теоретичари завере повезују ХААРП са суперћелијским олујама и поплавама у Србији и другим деловима света. Сумњив им је и изразито крупан град, необичног облика погачице, који у последње време пустоши српске њиве и воћњаке.

Ако дигнете поглед ка ведром плавом небу, кажу други, могли бисте да угледате беле трагове који се формирају иза авиона. То, међутим, нису један или два трага, већ читава мрежа, најчешће у облику решетке. Тероретичари завере се и овде питају да ли је то само водена пара или прскају нас и атмосферу са хемикалијама које после изазивају суперћелијске олује и друге временске непогоде, а можда и нешто још горе.

Екстремне временске прилике, међутим, углавном су последица природних фактора – промена климе, атмосферских услова, географије и сезонских варијација, тврде научници. Климатске промене, узроковане повећањем концентрације гасова стаклене баште, као и висока влага, нестабилност атмосфере и снажни ветрови на различитим висинама, доприносе повећању учесталости и интензитета екстремних метеоролошких догађаја.

Иако ХААРП остаје фасцинантна тема за теоретичаре завере, не постоје научни докази који би поткрепили тврдње да је овај програм узрок глобалне промене времена и појаве суперћелијских олуја, сложни су НАСА, НОАА (Америчка Национална администрација за океане и атмосферу), званична веб страница ХААРП, научни часописи и медијски извори, попут Би-Би-Сија и Си-Ен-Ена. Екстремне временске појаве у Србији, као и другде у свету, највероватније су, кажу, резултат природних метеоролошких процеса и климатских промена. Важно је, тврде, ослањати се на научне доказе и стручна објашњења када се суочавамо са оваквим комплексним питањима.


Извор: magazin.politika.rs