Патријарх Порфирије у Братунцу: Нећемо се ни милом ни силом одрећи себе и свога :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије у Братунцу: Нећемо се ни милом ни силом одрећи себе и свога


Foto: BN
- Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је данас да се српски народ ни милом ни силом неће одрећи своје православне вјере, себе и свога.

"Ми знамо шта значи крст Христов и поћи за њим и определити се за његове вредности. То значи и сметњу некима који би хтели себе да наметну као неко правило, да се њима покоримо и усвојимо њихов систем вредности", рекао је патријарх у бесједи након литургије у Храму Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Када то не пролази, указао је патријарх, онда није страна ни сила, нити наметање на силу.

"Нећемо се ни милом ни силом одрећи своје православне вере, себе и свога. Али исти тако, зато што смо се определили за Христа поштујемо слободу свачију", рекао је патријарх Порфирије, пренијела је Срна.

Он је указао да се српски народ данас сабрао на Светој литургији молећи се Богу да буде једно са Христом и међу собом и не дозвољавајући да вјештачке, неисправне и неправедне границе могу бити нешто што је дистанца међу њим.

Патријарх је указао да је Света литургија појава цркве као јединства вјерног народа са Богом, али и међу собом.
"Наш народ од када зна за себе живи том суштином и куца тим откуцајима. Нш народ од кад броји своју историју од Светога Саве определио се за свагда за цркву и православну веру", истакао је патријарх.

Његова светост је навео да је православна вјера од Светога Саве до данас обликовала и изграђивала српски народ да буде оно што јесте.

"Уобличила нас је онако какве себе знамо и какве нас зна други свет", рекао је патријарх Порфирије.
Он је истакао да је српски народ од Светога Саве до данас понео печат Христов.

"У Светоме Сави ми смо слободно и добровољно послушали реч Христову, узели крст његов и пошли за њим. Крст Христов је наше име и презиме и показује да смо једно, да имамо нераскидиво јединство сабирајући се на Светој литургији и да остварујемо и потврђујемо кроз Христа и православну веру", порочио је српски патријарх.

Зато смо једно, истиче патријарх не само онда када живимо у оквирима једне границе, већ гдје год да се налазимо.
"Ми потврђујемо припадање светосавском српском народу, а Христ нас спаја у једно. Узети крст свој и поћи за Христом значи следити пут Светог Саве и узети јеванђеље као свој систем, определити се за систем вредности записан у јеванђељу, а то значи пре свега разумети", поручиио је патријарх.

Литургији , коју је служио патријарх са више архијереја, присуствовали су, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Милош Вучевић, министри у владама Српске и Србије, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Присутни су били и министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић, руски асмбасадор у БиХ Игор Калабухов и представници Амбасаде Србије у БиХ, као и велики број вјерника.

Литургији су присуствовали и начелници општина регије Бирач, представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ, велики број грађана Подриња, али и из Србије, који су организовано допутовали у Братунац.

Након Свете архијерејске литургије кренула је литија од храма Успења Пресвете Богородице до гробља у Братунцу, гдје ће у 12 часова код централног спомен-крста патријарх служити парастос за 3.267 убијених Срба из средњег Подриња и Бирча.


(Независне)