Колико имаш година, толико минута шетај сваки дан :: Semberija INFO ::

 

Колико имаш година, толико минута шетај сваки дан


1. Ходање спречава рани почетак деменције, смањује ризик од развоја Алцхајмерове болести и побољшава ваше опште ментално благостање, смањењем стреса и ослобађањем ендорфина.

2. Крените на пут да побољшате вид и заштитите своје очи од потенцијалних проблема, као што је глауком, у будућности. Ако шетате, спријечићете пропадање очију.

3. Ходање није ништа мање ефикасно од трчања, када је у питању превенција срчаних обољења и можданог удара.

4. Ходање је аеробна вјежба, што значи да повећава проток кисеоника у крвотоку и помаже у уклањању токсина и отпада, што је одлично за ваша плућа.

5. Ходање као вјежба је изненађујуће ефикаснији начин за превенцију дијабетеса.

6. Само пола сата ходања сваког дана не само да смањује ризик од развоја рака дебелог цријева, већ и побољшава варење и регулише рад цријева.

7. Само 10.000 корака дневно може бити једнако ефикасно као и потпуни тренинг у теретани, посебно ако додате неке интервале или ходање узбрдо.

8. Ходање може обезбиједити већу покретљивост зглобова, спријечити губитак густине костију, па, чак, и смањити ризик од прелома.

9. Ходање је прави спас за оне који имају болове у леђима током изазовнијих вјежби са великим утицајем.

10. Ходање ублажава симптоме депресије.
 
Колико и како шетати током дана:

Тридест минута шетње сваки дан треба да буде ваш циљ, али научници предлажу да шетате онолико минута колико имате година. Рецимо, ако имате 45 година – шетајте 45 минута сваки дан.

За старије људе предлаже се лагано до умjерено брзо шетање, пола сата сваки дан! Ако остајете без даха док ходате или не можете да одржите конверзацију, вјероватно брзо ходате – зато смањите интензитет.