Грађани купују плацеве па граде викендице: Земља уз ријеке најпожељнија :: Semberija INFO ::

 

Грађани купују плацеве па граде викендице: Земља уз ријеке најпожељнија


FOTO: Ilustracija
Спас од градске врелине и гужве грађани дубљег џепа посљедњих неколико година траже у викендицама мимо града. Куповина плацева, а потом изградња викендице чешћа је опција од куповине већ изграђених кућа, које достижу цијену од неколико стотина хиљада марака.

Први талас веће куповине некретнина, према ријечима наших саговорника, био је у вријеме пандемије вируса корона, а продаја викендица и плацева је и сада солидна.

Драган Милановић, директор Агенције за некретнине "Ремаx" из Бањалуке, истиче да су, осим пандемије, на повећано интересовање утицале и повећане цијене квадрата у граду.

"Потражња за куповином викендица је доста солидна у односу на период прије око пет година. Значајно је већа. Разлог је и повећан број краткорочних најмова викендица за прославе, па се људи одлучују за куповину викендица као инвестицијске некретнине. Дакле, купе је да би је комерцијализовали, односно издавали", објашњава Милановић за "Независне новине".

Као најатрактивније локације на подручју Бањалуке наводи мјеста уз Врбас попут Карановца и Крупе, а такође интересовања има и за плацеве уз Врбању према Челинцу.

"Такође, атрактивни дијелови за викендице су и Слатина, Крчмарице, Трешњик и Шибови", каже он.

Када је ријеч о цијенама, како истиче, тешко је процијенити вриједност такве некретнине јер је то, за разлику од зграде, индивидуално.

"Може бити од 30.000 или 40.000 КМ, ако је нека мања некретнина и на некој стрмој страни, до врхунско уређених викендица чија цијена достиже и неколико стотина хиљада КМ, са базенима и гдје су велики плацеви", наводи Милановић за "Независне новине".

Интересовање међу купцима постоји и за куповину плацева на којима затим сами праве викендице по својој мјери и жељи. Цијене плацева се крећу од пет марака по квадрату, па иду и до 10 пута више.

"У Крупи плацеви досежу и преко 50 КМ по квадрату. Може бити мала удаљеност између два плаца, али ако је поред воде, ако је раван, ако има инфраструктуру, односно прикључке, онда вриједи више, а може бити само 200-300 метара разлике у удаљености, а да вриједи мање", истиче он за "Независне новине".

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Агент Енеx" у Приједору и уредник Фацебоок странице Дом.ба, казао је за "Независне новине" да је куповина викендица била у експанзији у вријеме пандемије вируса корона.

"Сада је потражња за викендицама већ полако у опадању. Углавном људи више купују плацеве за изградњу, а не комплетне викендице, јер желе да изграде по својим жељама и потребама", казао је Грубан и додао да су најпожељнији плацеви уз ријеку Сану.

Из Агенције за некретнине "Факом" Бањалука истакли су да људи више потражују да купе плацеве него што се одлучују за куповину викендица.

"Цијена готове викендице је доста виша па се велики број људи одлучују да сам себи направи кућу", казали су из "Факома".

Из Агенције "Некретнине Требиње" истакли су да је мало интересовање за куповину плацева за изградњу викендица у најјужнијем граду Српске.

"Цијена је поприлично висока, а велики су и трошкови уређења грађевинског земљишта", навели су они и додали да потражње има за изграђеним викендицама, али да није превише велика.


(Независне)