Како санирати опекотине од сунца на природан начин? :: Semberija INFO ::

 

Како санирати опекотине од сунца на природан начин?


Foto: Unsplash
Свима нам се десило да изгоримо на сунцу, али податак да осам од десет особа генерације З вјерује да је нормално или прихватљиво изгорјети током одмора забринуло је стручњаке.

Ако ипак добијете опекотине од сунца, лијекови против болова који се издају без рецепта могу да помогну да се бол смањи. Ставите хладне облоге и крему или спреј намијењен за употребу послије сунчања на захваћена подручја. Клоните се сунца док опекотине у потпуности не прођу, поручују стручњаци.

Ево шта још можете да предузмете када претјерате са сунчањем.

Прво је охладите

За почетак радите оно што бисте са било којом врстом опекотине - охладите је. Квасите сваки предио са опекотином хладном водом или хладном облогом петнаест минута. Хладноћа смањује отицање и одводи топлоту са ваше коже.

Ако имате црвенило свуда по тијелу, потопите се у прохлађену купку у коју сте додали овсено брашно. Можете купити готов производ или фино самљети шољу овса у апарату за мљевење хране и додати га води.

Зелени чај садржи састојке који помажу да се кожа заштити од оштећења ултраљубичастим зрачењем и да се смири запаљење, те га можете користити као облоге. Скувајте лонче зеленог чаја, сачекајте да се охлади, потопите крпу у чај и користите је као облогу.

Употријебите и расхлађујуће, мирисне особине нане да бисте умирили црвенило од сунца. Можете да направите чај од нане или додате двије капи уља од нане у шољу млаке воде. Охладите ову смјесу, натопите њоме меку крпу и њежно квасите мјесто са опекотином.

Средства за умирење болова

Посебно болна мјеста која су страдала од сунца њежно истрљајте кришкама краставца или кромпира. И краставац и кромпир садрже једињења која хладе и помажу да се смањи оток.

Сирће такође има умирујуће дејство, оно помаже да се ублаже бол, свраб и запаљене. Потопите неколико листова кухињског убруса у бијело (алкохолно) или јабуково сирће и положите их на мјеста са опекотинама. Оставите их тако док се папир не осуши и понављајте третман онолико често колико вам прија. Ако вас опекотина сврби, окупајте се у прохлађеној води којој сте додали двије шоље сирћета.

Бол смирују и капсуле витамина Е, поломите једну и ставите на кожу.

Ставите премаз

Мазање јогуртом или киселим млијеком је добро позната метода за санирање опекотина од сунца, јер ублажава симптоме попут пецкања и осјећаја затегнуте коже. У напреднијој варијанти прекријте опекотину пастом направљеном од јечма, куркуме и јогурта, употребљавајући једнаке дијелове сваког од њих. Овај мелем осим што умирује и хидрира иритирану кожу, уједно смањује упалу.

Да ли позвати љекара?

Одмах позовите љекара (или хитну помоћ) ако је особа која има опекотину од сунца конфузна и дезоријентисана или је преслаба да би стајала. Такође позовите љекара ако су присутни веома велики пликови (више од 1,5 цм у пречнику) или знаци инфекције на оштећеној кожи, као што су гној, црвене бразде или растућа осјетљивост коже. Дјецу са озбиљним опекотинама треба одмах одвести код љекара

(Независне)