ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО НОСИТИ ОДЈЕЋУ СКРОЈЕНУ ОД ПРИРОДНИХ МАТЕРИЈАЛА? :: Semberija INFO ::

 

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО НОСИТИ ОДЈЕЋУ СКРОЈЕНУ ОД ПРИРОДНИХ МАТЕРИЈАЛА?


Масовна продукција производа довела је до преплављености тржишта, на којем је све теже пронаћи оно што нама одговара према дизајнерским, здравственим и финансијским критеријумима. Ријетки су купци који прво погледају етикету па тек онда визуелни изглед одијевног комада, иако је то нешто што би сви требло да практикују.

У продавницама је доступно прегршт тканина и текстила са различитим карактеристикама на које требамо обратити пажњу приликом куповине. Да ли је употребљена тканина добра за нашу осјетљиву кожу? Не само за нас, већ и за планету на којој живимо?

Иако већина купаца познаје значај природних материјала, та тема није довољно заступљена у свијести потрошача, стога ћемо у наставку текста говорити о важности куповине и ношења одјеће од природних материјала.

Шта су природни материјали?

Услед убрзане дигитализације, данас нам је доступно много онлине продавница памучних производа из којих можете поручити одјећу на своју кућну адресу. Осим што поручујете производ из фотеље, имате довољно времена да прочитате спецификацију и схватите шта заправо купујете.

Памук, свила, вуна и вискоза која има природно поријекло, али хемијску прераду, најпознатији су природни материјали и они који се најчешће користе за кројење гардеробе. Влакна која се користе за њихову израду су природног поријекла, и зато ове материјале зовемо природним.

Природне тканине су пријатне на додир, а тијелу пружају комфор током ношења.

Одјећа која није израђена од природних материјала имаће негативан утицај на кожу, поготово на ону која је хиперсензибилна. Ношење одјеће од синтетичких материјала у најбољем случају биће непријатно, док са друге стране може у већој или мањој мјери да изритира кожу.

Значај ношења одјеће од природних материјала

Као што смо напоменули, природне материјале добијамо из природе - из природних биљних и животињских извора. Сам квалитет природних материјала није увијек исти, већ зависи од квалитета влакана. Од влакана се ствара предиво, од којег се даље праве тканине.

Са друге стране, вјештачки материјали попут синтетике, полиестера или најлона настају хемијском модификацијом из природних сировина.

Значај ношења одјеће израђене од природних материјала огледа се понајвише у здравственим бенефитима. Оно што је добро за вас, добро је и за животну средину, а природне тканине могу категорично утицати на оба.
Осим што су еколошки одрживе, већина природних тканина је биоразградива, влажна, прозрачна, издржљива и природно одбија плијесан и прљавштину. Влакна попут памука имају могућност органског узгоја који, иако је скупљи за производњу и куповину, осигурава да се употреба пестицида и хемикалија не користи у њиховој производњи.

Особине упијања у природном текстилу су још једна од предности природних материјала. Способност усисавања влаге омогућава вентилацију кроз тканину и оставља кожу сувом. Дакле, ако сте склони врућини, природне тканине помоћи ће вам да се охладите и осјећате пријатно у својој кожи.

Шта природне тканине чини добрим за осјетљиву кожу?

Већина природних материјала су хипоалергенски

Многи људи су рођени са осјетљивом кожом или алергијама, које се могу погоршати ношењем синтетичких влакана. Материјали попут полиестера, најлона и вискозе могу проузроковати да лоша реакција врло осјетљиве коже изазива осип, иритацију, свраб, екцем, бактеријске и гљивичне инфекције.

Текстил попут платна, свиле и памука је природно хипоалерген. Такође имају јединствене антибактеријске особине, што их чини идеалним за осјетљиву кожу или кожу склону алергијама.

Са друге стране, синтетичке тканине попут најлона, рајона и полиестера су вјештачке тканине и могу иритирати осјетљиву кожу, или потенцијално погоршати друге здравствене проблеме. Ове тканине су подвргнуте опсежној хемијској обради током производње, која може погоршати друге облике алергије.

Природна тканина омогућава кожи да дише

Природна тканина добро упија влагу, због чега ношење одјеће од природних материјала може бити врло комфорно, поготово у љетњим данима. Прозрачност тканине се може дефинисати као способност тканине да пропушта влагу и ваздух кроз њу.

С обзиром на то да је кожа наш највеćи орган и да је најизложенији спољним утицајима, можда ćете жељети да избор тканина уврстите у свој здрав начин живота и режим његе коже, посебно оних одевних комада који су у директном контакту са нашом кожом.

Природне тканине су биоразградиве

Ови материјали потичу од животиња, дрвеćа или биљака које се временом могу замијенити и поново узгајати. Природне тканине су биоразградиве и лако се могу рециклирати за поновну употребу.

Синтетичке тканине попут најлона и полиестера израђене су од хемикалија од којих остаје више хемијског отпада, емитују веће количине стакленичних гасова и далеко је теже рециклирати их. Вјештачка тканина попут полиестера и најлона произведена је на бази нафте, па сходно тиме јој је потребно више стотина година да се разгради.

Постоји неколико различитих врста биоразградивих биљних тканина, укључујући конопљу, памук и бамбус. Неке тканине на животињској основи су такође биоразградиве.

Који су природни материјали најпогоднији за нашу кожу?

Када размишљамо о природним материјалима, прво што нам падне на памет је памук. Памук је поставио темеље на којима се заснива текстилна индустрија. Потиче од влакана која окружују сјеме памука, а које се појављује у округлом, пуфнастом облику након што сјеме сазри.

Осим што је изрџљив и отпоран на временске прилике, добро подноси високе температуре што помаже уклањању микроорганизама.

Поред памука, свила је још једна природна тканина која не само да одлично приања уз кожу, већ пружа осјећај софистицираности приликом ношења. Своју мекоћу на додир дугује влакнима из чаура свилене бубе, па као такав памук спада у природне материјале животињског порекла.

Наравно, не можемо говорити о природним материјалима, а да притом не поменемо вуну. Добија се шишањем живих оваца и највише се користи у текстилној индустрији.

Вуну карактеришу велика еластичност и мали степен гужвања, а грубоћа овог материјала зависи од врсте и квалитета вуне. У свету су најцјењеније мерино вуна и кашмир вуна, које се праве од посебне врсте овце и козе.
 
Као што смо поменули у тексту изнад, кожа је највећи орган нашег тијела; то је орган који долази у контакт са остатком свијета. Ношењем гардеробе израђене од природних материјала чувамо здравље коже и самим тиме наше свеобухватно здравље.

Осим тога, можемо себе довести у заблуду да куповином јефтинијих ствари израђених од вјештачких материјала штедимо новац. Истина је да ћемо на тај начин много чешће куповати гардеробу, што ће се на дугорочном плану негативно одразити како на наше здравље тако и на наше финансије.