Шта треба да садржи путна апотека :: Semberija INFO ::

 

Шта треба да садржи путна апотека



Вријеме је путовања и годишњих одмора. У току путовања неријетко се дешавају мањи здравствени проблеми усљед промјене климе и средине, а који, заправо, могу да нам покваре љетовање.

Да би избјегли могуће компликације и осигурали безбрижан одмор не смијемо заборавити путну апотеку, истичу из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

Путна апотека треба да садржи неопходне производе за отклањање најчешћих симптома који се могу појавити у току путовања.

-Битно је да лијекови који се налазе у путничкој апотеци буду у свом оригиналном паковању са упутством за употребу и да су у важећем року трајања. Да би спријечили мучнину у путу и почетак одмора учинили угодним потребно је имати лијек против мучнине и на вријеме га попити. Лијекове могу да користе и дјеца. Препорука је употреба у прилагођеној дози пола сата прије поласка на пут, наводи магистрица фармације Лејла Баручија, стручна сарадница за фитофармацију у ИНЗ.



Љетовање често подразумијева промјену климе, храна је другачија  или користимо локалну воду из чесме за пиће. Све то може довести до стомачних компликација као што су дијареја и затвор. Пожељно је на пут понијети пробиотик који ће олакшати обнављање цријевне флоре. Препорука је употреба пробиотика и прије самог путовања да би се спријечила путна дијареја. 

Такође, препорука је употреба активног угља, као и средстава за рехидратацију како би се могла извршити надокнада изгубљене течности и електролита. Потребно је водити рачуна о хигијени руку, хране и пића. Користити флаширану воду по могућности из стаклених боца. Консултовати љекара прије примјене било каквих лијекова код дјеце уколико не дође до заустављања дијареје општим методама лијечења. У случају алергијске реакције неопходно  је да путна апотека садржи антихистаминик.

Оно што чини садржај сваке путничке апотеке представљају аналгетици лијекови који се користе за ублажавање болова и повишене тјелесне температуре те у случају благе прехладе. Најчешће је то  парацетамол или ибупрофен у дози и јачини прилагођеној за дјецу и одрасле. За провјеру регулације тјелесне температуре топломјер је незаобилазан састојак путне апотеке. Због честих прехлада које се јављају и у љетном периоду капи за нос које смањују оток слузнице, као и пастиле за грло које ублажавају болове у грлу неизоставни су дио путне апотеке.

- У случају убода инсекта пожељно је имати гелове за ублажавање сврбежа и иритације. Након убода инсеката дешавају се кожно алергијске реакције  чији су симптоми праћени јако израженим сврабом и отоком тако да је у саставу путне апотеке пожељно имати оралне односно локалне антихистаминике. Промјена амбијента може да изазове кожне инфекције па је добро при руци имати и антибиотску маст, истиче Баручија. 

Из ИНЗ-а напомињу да се у случају благих повреда савјетује употреба  препарате за озљеду коже, средстава за обраду и дезинфекцију ране  као што су антисептик за чишћење рана, стерилне газе и компресе, завоји и фластери, као и прашак за брзо зарастање ране.

Претјерана изложеност сунцу без заштите може довести до оштећења коже, а у најгорем случају до настанка опекотина. Заштиту постижемо кориштењем препарата са високим заштитним фактором(СПФ) +50 прилагођеном типу коже и узрасту, као и ношењем фотопротективне одјеће.

Генерално је правило, кажу стручњаци, да се не излаже сунчевој свјетлости у периоду од 10 до 17 сати јер је тада количина УВ зрака јако велика као и појачана УВ радијација, тако да би у том периоду требало избјегавати директни боравак на сунцу. Кориштење заштитних фактора омогућава кожи да дуже буде изложена сунцу. Препорука је свакодневна и понављајућа употреба крема  најмање пола сата прије излагања сунцу, те понављати свака два сата и након сваког купања.


ИНЗ