Робот рјешава Рубикову коцку за само 0,305 секунди :: Semberija INFO ::

 

Робот рјешава Рубикову коцку за само 0,305 секунди


Foto: Ilustracija
Свјетског рекордера је произвела јапанска компанија "Мицубиши електрик" ради унапређења фабричке опреме за аутоматизацију у производњи електронике, пише Ливе Сциенце.

Робот има шест руку повезаних са мултиосовинским мотором и камером велике брзине, који су повезани са индустријским компјутером. Систем је способан да окреће сваку руку 90 степени за само 0,009 секунди.

ТОКУФАСТбот је 21. маја ријешио ротирајућу 3x3x3 "коцкасту слагалицу" за 0,305 секунди, постављајући нови свјетски рекорд. Претходни рекорд је износио 0,38 секунди, а поставио га је 2018. године робот Масачусетског института за технологију. Поређења ради, трептај људског ока траје између 0,1 и 0,4 секунде.

Нови рекорд је око 10 пута бржи од рекорда који је поставио човјек – Макс Парк је у јуну 2023. сложио коцку за 3,13 секунди.

Јапански робот је 7. маја ријешио Рубикову коцку још брже – за 0,204 секунде - направивши око 15 потеза. Међутим, тај покушај није био у складу са правилима Гинисове књиге рекорда.

Магичну коцку је 1974. направио мађарски вајар и архитекта Ерне Рубик, коме је требало мјесец дана да сложи прву коцку. Рјешавање Рубикове коцке, са више од 43 квинтилиона могућих комбинација, представља велики тест вјештине и рачунарске снаге. Због тога се роботички инжењери надмећу да виде колико брзо њихове креације могу да реше те слагалице.

Осим брзине машинерије, главно ограничење је колико брзо компјутерски системи робота могу да процесуирају информације. Међутим, ТОКУФАСТбот је супериоран у овој области захваљујући систему вјештачке интелигенције који му омогућава разликовање боја на површинама коцки урачунавајући малене промјене проузроковане положајем, освјетљењем и сјенкама које могу да збуне стандардни сензор.

Као и људима, вјештачкој интелигенцији је најтеже да разликује црвену и наранџасту боју јер су њихове таласне дужине ближе него код било које друге комбинације боја. Ипак, вјештачка интелигенција ТОКУФАСТбота је успјела да брзо савлада овај проблем.

(Телеграф)