Шта све угрожава ваш имуни систем? :: Semberija INFO ::

 

Шта све угрожава ваш имуни систем?


Колико свјесно уносимо разноразне здраве и нездраве намирнице у наше тијело, колико често тренирамо и уносимо течности, да ли квалитетно и довољно спавамо, како стрес утиче на нас - све су то питања о којима се редовно прича и коментарише и о којима се дају разноразни савјети којих би се ваљало придрижавати.

Међутим, у брзини живота и обавеза које често наметнемо сами себи, заборавимо све добронамјерне савјете других и здраве навике, које смо обећали да ћемо почети да успостављамо.

Сигнали које тијело шаље

Имунолошки систем је комплексан биолошки систем у тијелу који игра кључну улогу у заштити организма од инфекција и болести као што су бактерије, вируси, гљивице, паразити, и од различитих абнормалних ћелијских процеса, укључујући и малигне туморе.

Преко имунолошког система наше тијело комуницира са нама. Уколико постоје чести осипи по тијелу, екцеми, упале и инфекције, онда је потребан преглед код имунолога који ће на најбоље начине протумачити поруке које тијело шаље.

Главна функција имунолошког система је да препозна и уништи штетне супстанце и организме, чиме одржава хомеостазу и здравље организма.

Оно што је интересантно и познато је то да имуни систем има добро памћење, што значи да се након излагања неком патогену (узрокује болест), тијело може брже и ефикасније бранити ако поново дође до инфекције истим патогеном.

Најчешћа стања које имунолог прегеда

Постоје одређене врсте поруке, тј. сигнала имунолошког система, које стручњак за имуни систем - имунолог, сагледава и тумачи. Најчешћа стања су сљедећа:
  • инфекције које се често понављају (дијете или одрасла особа је болесна скоро сваког мјесеца)
  • осип по кожи тијела (алергија, копривњача, али и друге промјене на кожи настале усљед промјена у функцији имуног система)
  • појава гнојавих бубуљица или рана на кожи
  • афте или ранице у устима
  • екцем
  • честе упале средњег уха, кашаљ и налаз на плућима
  • болови у зглобовима - упорни, јаки, они који доводе до деформитета зглобова
  • умор, малаксалост
  • честа и понављана појава повишене температуре
  • изненадни и спонтани оток усне, очног капка или неког другог дијела тијела
  • упорне гљивичне инфекције - цријевна или вагинална кандидијаза
  • испитивање и лијечење стерилитета или проблеми са понављаним побачајима трудноће

Који су чести окидачи за многе болести?

На нашој листи се налази неколико активности које могу угрозити или ослабити имуни систем. Неки од њих су сљедећИ:
  • Лоша исхрана - Недостатак важних хранљивих материја попут витамина, минерала и протеина може ослабити имуни систем.
  • Недостатак сна - Недостатак квалитетног сна може ослабити имуни систем. Организму је потребан одговарајући одмор како би се правилно борио против инфекција.
  • Хронични стрес - Дуготрајан стрес може негативно утицати на имуни систем. Стрес активира производњу хормона стреса који могу ослабити тијело.
  • Недостатак физичке активности - Недостатак редовне физичке активности може смањити способност тијела да се одупре инфекцијама.
  • Пушење и конзумација алкохола - Пушење и прекомјерна конзумација алкохола могу ослабити имуни систем и повећати ризик од различитих болести.
  • Претјерана употреба антибиотика - Непотребна употреба антибиотика може нарушити равнотежу микробиома цријева и смањити способност тијела да се бори против инфекција.
  • Прекомјерна конзумација шећера - Превише шећера у исхрани може утицати на равнотежу цријевног микробиома.
  • Прекомјерна изложеност токсинима - Контакт са токсинима, као што су загађење ваздуха и хемикалије, може утицати на имуни систем на дуже стазе.
  • Хроничне болести - Одређене хроничне болести, као што су дијабетес, аутоимуне болести и ХИВ/АИДС, могу ослабити имуни систем. Да би лијечење ових болести било успјешно, најприје је важно консултовати се са љекаром.

Навике које окрјепљују наш имуни систем

Како смо сагледали које то активности негативно утичу на наш имуни систем, важно је да будемо упознати и са начинима како да те активности промијенимо.

Неколико начина помоћу којих можете постепено јачати ваш (осјетљивији) имунолошки систем.

Здрава и разноврсна исхрана + хидратација

Храна која је богата воћем, поврћем, интегралним житарицама, протеинима, као што су пилетина, риба, пасуљ и орашасти плодови.

Повећајте унос намирница богатих антиоксидансима, као што су боровнице, спанаћ, и цвекла.

Одржавајте добар унос витамина и минерала, укључујући витамин Ц, витамин Д и цинк.

Пробиотици, као што су јогурти и ферментисана храна, могу подржати здраву равнотежу цријевног микробиома и имуног система.

Обавезно пијте довољно течности! Ако немате навику, носите стално флашицу са собом. Тако ћете и мјерити колико сте флашица (односно литара) попили за дан.

Одржавање здраве тјелесне масе помаже у очувању равнотеже у тијелу и јача имуни систем.

Вријеме за покрет и мировање - добар сан и редовна физичка активност




Потрудите се да спавате довољно сваке ноћи (7-9 сати) како бисте подржали обнову тијела и имунолошки систем. Колико год то било некад тешко ускладити, покушајте да успоставите и одржавате навику, тј. ритам, лијегања и устајања у исто вријеме.

Укључите редовну умјерену физичку активност у своју рутину. Ходање, трчање, пливање и вјежбе снаге могу побољшати функцију имуног система.

Избјегавање стрес и ситуације које вам не пријају

Практикујте технике опуштања попут медитације, јоге или дубоког дисања како бисте смањили стрес, који може ослабити имуни систем. Избјегавајте људе и мјеста које вам уносе нервозу и поред којих сте напети. Размислите које вас то активности опуштају и смирују и покушајте више да их укључите у дневну колотечину.

Реците не пороцима

Избјегавајте пушење и прекомјерне конзумације алкохола. То наравно не значи да треба у потпуности да се одрекнете чаше вина или чашице добре ракије ако вам то причињава задовољство.

Правилна хигијена

Редовно перите руке сапуном и водом како бисте смањили ризик од инфекција. Погтову кад излазите из градског превоза.

Не постоји магични лијек који ослабљен имуни систем враћа у равнотежу. Постоје само здраве навике које се примјењују свакодневно и које пружају подршку нашем имунолошком систему, који касније пружа ослонац нашем цјелокупном организму.