Зашто неке људе комарци нападају, а од других стално бјеже? :: Semberija INFO ::

 

Зашто неке људе комарци нападају, а од других стално бјеже?


Не причињава вам се када помислите да комарци неке људе једноставно обожавају док друге као да се труде избјегавати. Нема сумње да су појединци комарцима привлачнији због хемикалија које излучују те због њихове посебне кожне флоре, каже је ентомолог Јосепх М. Цонлон, технички савјетник у Америцан Мосqуито Цонтрол Ассоциатион (удруге за контролу комараца).
 
Показало се да неки људи производе природни репелент који одбија комарце, који сретници!
 
Знанственици са Сцхоол оф Хyгиене & Тропицал Медицине у Лондону кажу како и генетика може утицати на то колико ће кога нападати комарци. Појединци у својем тијелу производе природно средство против угриза комараца, а тиме управља генетика, пише 24сата.
 
Постоје четири типа људи којим комарци чешће испијају крв него другима:
 
1. Труднице

Комарце, прецизније женке, привлачи угљиков диоксид који људи производе док дишу. Имају посебне рецепторе којима га препознају у околишу. А зашто баш труднице? Трудне жене издахну више угљиковог диоксида у каснијем раздобљу трудноће (око 28 тједна), и то за 21 посто више него жене које не чекају бебу, а то значи да крвопије имају прилику обратити посебну позорност на њих.
 
Истраживање с трудницама и комарцима објављено је 2002. године у Тхе Ланцету.
 
“Жене у високом степену трудноће привукле су двоструко више комараца. Али, не мора бити само то што оне производе више угљиковог диоксида. Труднице испуштају неке мирисе који привлаче инсекте”, објаснила је докторица знаности Лаура Харрингтон, професорица на Свеучилишту Цорнелл, на Одјелу ентомологије (знаности о кукцима).
 
2. Људи који вјежбају

Комарци су посебно агресивни ако нањуше некога ко је управо трчао, вјежбао или се бавио неком другом физичком активношћу. Привлаче их млијечне киселине које се тад појачано производе у мишићима, а излучују се кроз зној.
 
“Ако се обилато знојите, и ваша већа температура тијела може имати улогу. Комарце привлачи топлина која постаје све већа како се приближавају потенцијалном домаћину”, објаснио је Јосепх М. Цонлон.
 
3. Људи који пију алкохол

Студија проведена на западу Африке показала је да су мушкарци који су испијали пиво комарцима били сласнији залогај од оних који су пили воду.
 
Мали експеримент направљен је и у Јапану – и тамо су крвопије више привлачили људи који су конзумирали алкохол. Неки стручњаци сматрају да се то догађа зато што алкохол подиже температуру тијела, а комарцима је то неодољиво.
 
4. Људи с крвном групом 0

Комарци највише воле људе с крвном групом 0, показало је то истраживање објављено у Јоурнал оф Медицал Ентомологy. Вјеројатност да комарац угризе некога с том групом је чак 83 посто већа.
 
“Људи с крвном групом 0 имају склоност излучивати одређене мирисе које комарци сматрају атрактивнима“, појаснио је ентомолог Јосепх М. Цонлон.
 
Упркос томе, људи с крвном групом 0 имају најмање шансе да оболе од најсмртоноснијег облика маларије – болести коју преносе управо комарци, тврде истраживачи из Јапана.
 
(Н1)