Догодило се на данашњи дан, 24. август :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи дан, 24. август


Данас је 24. август, четвртак, 236. дан 2023. До краја године је остало још 129 дан.

79. - У ерупцији вулкана Везув нестали су римски градови Помпеје, Херкуланум и Стабија, а хиљаде људи је погинуло. Помпеја је добро очувана испод вулканског пепела и лаве, па је остала као свједочанство о животу и култури Римљана тог времена.

410. - Визиготски краљ Аларик ушао је у Рим (након три дана пљачке наставио ка јужној Италији са намјером да пређе у Африку, али је на том путу умро).

1572. - У ноћи празника Светог Вартоломеја у Паризу је отпочео покољ хугенота (француски протестанти), у којем је до септембра побијено око 70.000 људи широм Француске. Сматра се да је налог за покоље у Вартоломејској ноћи дала Катерина де' Медичи, мајка француског краља Карла ИX у договору с папом Гргуром XИИИ.

1814. - Британци су у другом англо-америчком рату заузели Вашингтон, спалили и разорили град.

1893. - Пожар у јужном дијелу Чикага оставио је без домова 5.000 људи.

1914. - Завршена је Церска битка у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску и однијела прву савезничку побједу у Првом свјетском рату. Степа Степановић је добио чин војводе.

1922. - Арапске земље су на састанку у Наблусу одбациле одлуку Лиге народа да Великој Британији повјери мандат за Палестину.

1954. - Предсједник Америке Двајт Д. Ајзенхауер потписао је акт о стављању ван закона америчке Комунистичке партије.

1968. - Француска је извела прву пробу хидрогенске бомбе у јужном Пацифику и постала пета нуклеарна сила у свијету.

1975. - Смртна пресуда шефу грчке војне хунте Георгиосу Пападопулосу и још двојици вођа војног удара 1967. замијењена је доживотном робијом.

1976. - Двојица совјетских космонаута су се спустила на Земљу послије 48 дана проведених у њеној орбити, током којих су у специјалној космичкој лабораторији извели низ експеримената.

1989. - Премијер Пољске постао је Тадеуш Мазовјечки, први некомунистички премијер у земљама совјетског блока од 1940.

1991. - Председник СССР Михаил Сергејевич Горбачов дао је оставку на мјесто шефа Комунистичке партије и затражио да Централни комитет донесе одлуку о распуштању партије основане прије 93 године, која је у том тренутку имала 16 милиона чланова.

1991. - Парламент Украјине прогласио је независност од СССР.

1993. - Десио се "Масакр у Раштанима" у коме су јединице ХВО-а током Бошњачко-хрватског сукоба након вишесатне артиљеријске паљбе упали у насеље и масакрирали 24 бошњачка цивила и 7 ненаоружаних војника Армије РБиХ.

1994. - Израел и Палестинска ослободилачка организација су постигли споразум да Палестинци на окупираној Западној обали добију аутономију у областима образовања, здравства, пореске политике, социјалне заштите и туризма.

1995. - Мицрософт у дистрибуцију пустио Wиндоwс 95.

1998. - Хиљаде анголских војника ушло је у Конго да помогне трупама предсједника Лорана Кабиле у борби против побуњеника предвођених припадницима племена Тутси.

1999.године - Српска православна црква објавила је да су на Косову и Метохији, за нешто више од 60 дана од доласка Кфора, терористи такозване ОВК разорили и опљачкали најмање 50 православних храмова. И то манастире из 14. вијека Свете Тројице код Мушутишта, Светог Архангела у Горњем Неродимљу и Успенија, односно Светог Уроша у истом месту, Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту и Светог Архангела Гаврила код Витине, из 15. вијека Светог Марка код Корише и Девич Светог Јоаникија код Србице, цркве из 14. вијека Успенија Богородице у Мушутишту, Светог Николе у Кијеву код Клине и Светог Николе у Доњем Неродимљу и из 16. века Светог Николе у Словињу код Липљана, Свете Параскеве у Дрснику код Пећи, Светог Николе у Љубижди код Призрена, Светог пророка Илије у истом мјесту и Ваведења Пресвете Богородице у Белом Пољу код Пећи.

2000.године - Приликом пада у Персијски залив у близини Бахреина авиона типа „Ербас А320“ бахреинске авиокомпаније „Голф ер“, који је летио из Каира, погинуле су 143 особе, путници и чланови посаде.

2004. године - У Русији су се скоро истовремено срушила два путничка авиона типа „Тупољев“, један код Ростова, а други код Туле. Удесе које су изазвали чеченски исламски терористи самоубице није преживио нико од путника и чланова посаде, укупно 94 особе.

2006.године - Међународно удружење астронома донијело је одлуку да Плутон није планета како је категорисан 1930. када је откривен, што значи да Сунчев систем нема девет већ осам планета. Према одлуци 2.500 астронома из 75 земаља, окупљених на конференцији у Прагу, након жустре препирке договорено је да он припада категорији патуљастих или минорних планета.

2006.године - Влада САД саопштила је да је ураган Катрина, који је погодио САД у августу 2005. највећа природна несрећа у историји те земље и да је укупна штета износила 118 милијарди долара.

2016.године - Централну Италију је погодио разоран земљотрес, са епицентром у Акумолију, око 75 километара југоисточно од Перуђе. Погинуло је 299 особа, повријеђено је 388, а око 4.500 је остало без крова.

2019.године - У граду Шали, у Чеченији на северном Кавказу, Русија, отворена је највећа џамија у данашњој Европи. Монументални храм, од бијелог мермера, може да прими приближно 30.000 особа, уз још 70.000 на платоу објекта.

(Независне)