Да ли осјећате да сте под константним стресом? :: Semberija INFO ::

 

Да ли осјећате да сте под константним стресом?


Да ли осјећате да сте под константним стресом? Ако сте одговорили са „да“, ево неколико једноставних начина за смањење стреса, на које можда нисте ни помислили, како би вам помогли у вашем ужурбаном животу, а које вам предлаже психолог и системски породични психотерапеут, Маја Зорић. 

Стрес се може дефинисати као одговор вашег тијела на спољне притиске које доживљавате у свакодневном животу. Зато често жаргонски кажемо да гдје год да се окренемо, стрес је присутан. Па шта тачно можете учинити да ограничите његов негативни ефекат на Вас?

Плакање: Иако можда звучи необично, плакање је здраво и помаже у уклањању стреса.

Смијех: Кажу да је смијех најбољи лијек, а у случају стреса то заиста јесте. Постоји низ физиолошких ефеката смијеха, укључујући смањење хормона стреса и повећање допамина и других хемијских реакција укључених у срећу.

Смањите конзумирање медија: Покушајте да не читате или слушате сензационалистичке вијести. Ограничавање приступа негативним „вијестима“ у Вашем животу може Вам помоћи да смањите ниво стреса.

На послу напустите свој сто или простор у којем радите: Физички се удаљите радног стола и дозволите себи да дубоко удахнете и издахнете. Покушајте да се концентришете на ритам дисања. Ово је једноставна техника медитације, а такође је ефикасна у смањењу нивоа стреса.

Разговарајте са неким: Разговор са неким о вашем стресу може Вам помоћи да смањите ниво стреса.

Напните и ослободите мишиће: Да ли сте знали да ћете напрезањем и ослобађањем мишића у тијелу ослободити своје тијело стреса? Систематски напните, задржите и затим отпустите мишиће у тијелу; почевши од главе, а затим се спустивши на ноге. Док дођете на прсте, требали бисте се осјећати опуштеније.

Искључите телефон и рачунар: Покушајте одвојити само неколико минута за себе и једноставно не радити ништа.

Доживите оргазам: Било са неким другим или сами, оргазам ће смањити ниво стреса и осјећаћете се боље.

Изађите из главе и уђите у своје тијело. Изађите напоље и проведите вријеме у природи, у парку, на планини - гдје год да се налазите а да то није радно мјесто или неко друго мјесто гдје сте изложени стресу. Избацивање себе из главе даје вашем мозгу одмор од свакодневног рада и олакшава фокусирање и јасније размишљање када се вратите.

Наравно да можете да практикујете неке друге ствари или активности за које од раније знате да Вас опуштају. Оно што посебно важно нагласити је да Ваш "издувни вентил“ је само Ваша ствар и јако је битно да на њега не заборавите. Односно, шта год да одаберете требали би да то редовно парктикујете.

Испробајте неке од ових савјета за ублажавање стреса и погледајте да ли имате разлике. Коначно, ако сте забринути због ефекта нивоа стреса у Вашем животу, разговор са психотерапеутом сигурно може помоћи.


Маја Зорић, психолог и системски породични психотерапеут Психолошког савјетовалишта „Психолуминис“