Маховине и лишајеви исцрпљују и уништавају воћна стабла - како их уклонити? :: Semberija INFO ::

 

Маховине и лишајеви исцрпљују и уништавају воћна стабла - како их уклонити?


Често се јављају на старим воћњацима или у подручјима с високом влажношћу. Неколико је метода за уклањање маховина и лишајева.

Маховине и лишајеви могу прекрити воћна стабла, али неће довести до њиховог директног пропадања. Временом их исцрпљују, успоравају раст, смањују родност и доводе до одумирања воћака. На њиховој површини се задржавају споре гљивица које су одговорне за настанак биљних болести, а одлични су као станиште штетних инсеката.

Уклоните их у периоду мировања стабала

За добре резултате уклањања потребно је да тај посао обавимо у периоду мировања, а то је касна јесен када опадне лишће, зими и рано прољеће прије кретања вегетације. Када се радови обаве у периоду бубрења пупољака то може довести до њиховог пропадања, али и цијелог стабла.

Јављају се у старим запуштеним воћњацима или тамо гдје су узгајане врсте претрпјеле одређен стрес. Њихово присуство се често везује за подручја поред ријека, језера и потока и тамо гдје је подземна вода висока.

Једна од метода је четкање

Када се ради о мањим прекривеним површинама изводи се четкање уз помоћ жичане четке, ножа, шпатуле, дрвене лопатице. Испод стабла се ставља најлонска фолија како би сакупили материјал који отпада. Најбоље је поступак обавити прије кречења којим ћемо дезинфиковати површину коре.

Када и како обавити кречење стабала воћа?

Када су захваћене зоне мале, можемо урадити поступак кречним млијеком, који се припрема када се 1 кг креча раствори у 10 л воде.

За припрему пет постотног раствора жељезног сулфата потребно 0,5 кг је у 10 л воде. Седмицу дана послије третирања, маховине и лишајеви се сасуше и отпадну. На крају их очеткајте.

Користе се разни премази. Јефтино средство можете и сами припремити када у 10 л воде прокухамо 1 кг соли, 2 кг дрвеног пепела, ситно нарибана два сапуна за веш и прелијемо с 10 л воде. То се прокуха, охлади и користи се за премазивање.

Може се употријебити и 1:8 раствор оксалне киселине. Третирање не спроводити често, јер може оштетити кору.


Агроклуб