ПОЈЕФТИНИЛО ГВОЖЂЕ, ЧЕЛИК И ДРВНА ГРАЂА: У СРБИЈИ УСКОРО ЈЕФТИНИЈЕ И ЦИЈЕНЕ НЕКРЕТНИНА :: Semberija INFO ::

 

ПОЈЕФТИНИЛО ГВОЖЂЕ, ЧЕЛИК И ДРВНА ГРАЂА: У СРБИЈИ УСКОРО ЈЕФТИНИЈЕ И ЦИЈЕНЕ НЕКРЕТНИНА


Foto: Ilustracija
Цијена гвожђа, челика, дрвне грађе посљедњих мјесеци пада. Тај тренд прати и цијена бакра, који је најјефтинији у последњих 17 мјесеци.

То је доприњело стабилизацији цијена некретнина, али на појефтињење новоградње у скорије вријеме не треба рачунати, кажу стручњаци.
 
Прије три мјесеца бакар је коштао више од 10.000 долара по метричкој тони, а данас између 7.500 и 8.000 долара. Неизвјесност због рата у Украјини и негативни сигнали на тржишту, сматрају стручњаци, условили су пад цијена метала и дрвне грађе. Прогнозе су да ће тражња за тим производима у наредном периоду бити мања.
 
Бојан Станић из Сектора за аналитику Привредне коморе Србије каже да последњих недеља расте вјероватноћа да ће се у Европи и генерално на глобалном нивоу десити рецесија.
 
– Али с друге стране и најаве Кине да неће моћи да обезбједи подстицајна средства својој производној индустрији као што је то чинила 2008, 2015. и 2020. године када су исто кризе задесиле свијет, него да ће овога пута та средства искористити да попуни минусе у својим локалним касама – каже Станић.
 
На стовариштима кажу да робу све теже набављају и да се на неке испоруке чека и по неколико мјесеци. Уз то, цијене се мијењају готово на недељном нивоу,
 
– Арматура је тренутно 130 динара по килограму, а блок који је био прошле године 37-38 динара, сада је преко 70. Шљунак је скочио 30 одсто. Гвожђе је сада у реду, највећи проблем је сад реализација тих производа које смо наручили – каже Младен Лучић, представник „Лукома“ из Мајура код Шапца.

(РТС)