НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НОВИ ТИП СОЛАРНИХ ТАЛАСА КОЈИ ПРКОСЕ ФИЗИЦИ :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИЦИ ОТКРИЛИ НОВИ ТИП СОЛАРНИХ ТАЛАСА КОЈИ ПРКОСЕ ФИЗИЦИ


Foto
Научници су на површини Сунца открили нову врсту високофреквентних таласа који се крећу три пута брже него што су астрономи мислили да је могуће и то у - изненађујућем смјеру.

Научници су уочили да се ови акустични таласи, названи високофреквентни ретроградни (ХФР) - вртложни таласи, крећу кроз сунчеву плазму у супротном смјеру од њене ротације.

С обзиром на то да научницима није тако једноставно да изврше дубинску анализу наше звијезде, ослањају се на стално праћење акустичних таласа који се крећу по њеној површини и одбијају назад према језгру, како би на тај начин сазнали шта се збива у непознатим подручјима Сунца.

Када су анализирали податке добијене из свемирских и земаљских телескопа прикупљених у посљедњих 25 година, научници су открили да се ХФР таласи на површини Сунца крећу до сада невиђеним брзинама, и схватили да им недостаје велики дио слагалице о начину на који функционише наша звијезда.

У почетку су мислили да ови акустични соларни таласи настају у близини површине Сунца, захваљујући Кориолисовој сили која дјелује на свако тијело које се креће унутар ротирајућег система. Смјер Кориолисовог учинка је усправан на смјер кретања тијела као и на осу ротације одређеног система, зато изгледа да се тачке на екватору ротирајућег тијела крећу брже од такача на половима.

Стручњаци су сматрали да таласи послије формирања убрзавају у ХФР таласе из три могућа разлога. Можда магнетно поље Сунца или његова гравитација убрзавају Кориолисове таласе или то изазивају супервруће конвекционе струје које се крећу испод и преко површине Сунца.

Међутим, ниједан од ових процеса се не поклапа са подацима.
"Када би се ови таласи могли приписати било ком од ова три процеса, тада бисмо добили одговоре на важна питања о функционисању Сунца", наводи соларни физичар, Крис Хансон, из Центра за свемирске науке, Универзитета у Абу Дабију.

"Али изгледа да ови таласи нису настали због поменутх процеса, што је јако узбудљиво јер отвара бројна додатна питања", додаје професор.

Истраживање је објављено је у часопису Натуре Астрономy.

(РТС)