Легендарни Стинг вечерас у сарајевској Зетри :: Semberija INFO ::

 

Легендарни Стинг вечерас у сарајевској Зетри


Легендарни британски рок музичар Стинг вечерас ће у сарајевској Зетри одржати дуго очекивани рођендански концерт.

Стинг је у главни град Босне и Херцеговине допутовао јуче приватним авионом са својим бендом.

Од концерта U2 у Сарајеву на Кошеви стигла сигурно најмоћнија продукцијска машинерија од шест шлепера и пет тур бусова најсавременије аудио и видео опреме, те преко 50 чланова техничке екипе која ће се побринути да публика у Сарајеву доживи врхунски музички и сценски спектакл. 

Концерт почиње у 20 сати наступом Џоа Самнера који ће наступати 45 минута, након чега ће на бину изаћи Стинг са сет листом састављеном од својих највећих хитова. 

Стинг за рођендански концерт у Сарајеву припрема музичку посластицу када је у питању сет листа коју ће извести. Поред његових највећих хитова из соло каријере, Стинг ће на концерту у Сарајеву одсвирати и нумере са посљедњег албума "The Bridge", попут пјесама "Rushing Water", "If It's Love" и "For Her Love". 

Оно што посебно публику радује су ванвременски хитови попут пјесме "Desert Rose", пјесме која је написана за дует са алжирским раи (арапска фолк музика) музичарем Чебом Мамијем, који је веома популаран у Француској, а на тај начин је створен посебан ворлд мјузик звук.  Посебно је занимљиво да је текст инспирисан новелом Френка Херберта "Дина", чији је Стинг велики обожавалац. Стинг је, такође, играо једну од главних улога у филмској адаптацији ове новеле, коју је режирао Дејвид Линч. 

"Every Breath You Take" написао је 1982. године након што се разишао с Франcес Томелти, својом првом супругом и започео везу са својом садашњом супругом Труди Стајлер. Како би побјегао од очију јавности, Стинг се повукао на Јамајку, а пјесму је почео писати за радним столом писца Јана Флеминга на имању Голденај. 

Једна од најпрепознатљивијих гитарских дионица у хисторији поп музике је у пјесми "Fragile", настала у част Бена Линдера, Американца којег су убили побуњеници у Нигерији 1987. године, гдје је био ангажован на изградњи хидроцентрале. Ова нумера носи јаку антиратну поруку, а посебну пажњу је привукао у јулу ове године, када је на концерту у Варшави осудио рат у Украјини прије извођења пјесме.

Поред наведених хитова, публика у Сарајеву ће имати прилику да ужива и у вјечитим евергрин пјесмама из ере групе "The Police", попут пјесама "Message In The Bottle" и чувене "Roxanne".

БХРТ