НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА ОВАКО ПРОСЛАВЉАМО ВАСКРС :: Semberija INFO ::

 

НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА ОВАКО ПРОСЛАВЉАМО ВАСКРС


Foto: Siniša Pašalić
Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је уочи Васкрса да је епидемија вируса корона опомена да људи треба да брину о себи и ближњима, те напоменуо да ово није први пут да се највећи православни празник прославља на овај начин.

- Нажалост, Београд је два пута бомбардован на највећи празник. Први пут су то учинили Немци, други пут савезници и тада је платио цену и поднео велике жртве. Надамо се да ово неће дуго трајати. Како нас уверавају стручњаци епидемиолози и остали, вирус почиње лагано да слаби. Треба све учинити, све што зависи од нас да прихватимо мере и да их се придржавамо - рекао је патријарх Иринеј за "Блиц".

Патријарх је поручио да народ треба да слуша, уважи и примијени препоруке стручњака у вријеме пандемије вируса корона.

- Ово није по вољи Божијој, али није ни без допуштења Божијег да се мало човек замисли, па види мало и свој однос и према свету и према Богу. Ово је нешто што није само људско, има ту и других утицаја, духовних утицаја - рекао је патријарх.

Према ријечима патријарха, ово је вријеме да се мало одвоји од моћи и изума који су усмјерени против човека, да се размишља о себи, свом животу на земљи, о ближњима.

Патријарх Иринеј је упозорио да данас ништа није тако угрожено и убијено као породица и да је задатак културе друштва да је обнови.

Када је ријеч о Космету и о спекулацијама како то питање може да се разријеши, патријарх Иринеј је рекао да су интереси великих сила да се Србија искључи са Косова и Метохије, али да се Српска православна црква /СПЦ/ узда у свијест паметних и добрих људи, и у Стефана Дечанског који је у Дечанима, гробове архиепископа пећких, у оне светиње и сву ону крв која је проливена на Косову.

- Уздамо се да ће бити сачувано - рекао је патријарх Иринеј и нагласио да у души, у свијести и савјести српског народа Косово и Метохија неодвојиво, јер је ту почетак свега што је вредно у историји и култури Срба.

У осврту на ситуацију у Црној Гори, патријарх Иринеј је рекао да ни Турци нису атаковали на црквену имовину и српске светиње у Црној Гори као тамошња власт данас, а да велику заслугу што се тамо обновила СПЦ има митрополит Амфилохије.

- Његовим доласком је настао преобраз Црне Горе, позитивна промена, враћање народа Цркви и вери, обнова храмова. Вратио се живот монашки и свештенички и данас је то једна жива и активна црква. Вероватно је и то нешто што смета потомцима бившег режима - рекао је патријарх.

У осврту на односе државе и Цркве данас, патријарх је рекао да је тај однос онакав какав треба да буде и да "благодари Господу и онима који су сада на власти".

(СРНА)