ВРИЈЕДАН ЈУБИЛЕЈ – 70 ГОДИНА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ: Свјетионик музичке културе у Семберији :: Semberija INFO ::

 

ВРИЈЕДАН ЈУБИЛЕЈ – 70 ГОДИНА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ У БИЈЕЉИНИ: Свјетионик музичке културе у Семберији


Извор: Семберске новине / Семберија инфо

Ове године навршило се 70 година од оснивања Музичке школе у Бијељини. Иницијативу за покретање школе за музичко образовање у Бијељини покренула је 1953. године Љерка Пејчић, тадашњи професор на Музичкој академији у Београду која је током својих посјета Семберији препознала богат, неискориштен музички потенцијал овога краја.



Народни одбор општине Бијељина донио је 11. септембра 1953. године одлуку о отварању Ниже музичке школе. У првој школској години уписан је 91 ученик на три одсјека: клавирски, гудачки (виолина, виолончело и контрабас) и дувачки. Нешто касније отворен је и одсјек хармонике. Из године у годину број ученика Музичке школе у Бијељини непрестано се повећавао тако да је природним слиједом уз основну, маја мјесеца 1992. године основана и средња музичка школа. У школској 2004/05. години Музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“ похађала су 254 ученика, а у овој, 2023/24. школској години тај број је премашио 400 ученика.



- Поводом јубилеја наше школе, од понедјељка 13. новембра, па све до краја ове године организоваћемо низ манифестација које ће у првом реду славити музику. Наши ученици су у понедјељак наступили у Центру за културу „Семберија“ као гости програма „Музички калеидоскоп“ Етно групе „Ива“ из Добоја. Услиједиће још неколико концерата на којима ће учествовати наши ученици али и ученици музичких школа из окружења са којима имамо јако плодну сарадњу. У току су преговори са неколико наших бивших ученика који су завршили високе музичке школе у иностранству и остали да живе и раде тамо. Желимо да поводом јубилеја наше школе семберској јавности представимо и њихов рад, напредак и успјех. Планирамо такође, у просторијама школе одржати неколико семинара са циљем додатног усавршавања наших ученика и наставног особља а програм ћемо крајем године завршити великим концертом ученика наше Основне и Средње музичке школе“, изјавио је за „Семберија инфо“ Младен Јефимић, директор Музичке школе „Стеван Стојановић Мокрањац“.



Посљедњих деценија простор Републике Српске, али и окружења биљежи неславне трендове смањивања ученика у школама. Међутим, бијељинска музичка школа нема тај проблем. Због велике заинтересованости младих Сембераца, приморани су, сваке године спроводити детаљну пријемну процедуру како би мјесто у Музичкој школи добили само најталентованији ђаци.



- За заинтересованошћу ученика немамо проблема. Што не бисмо могли рећи за простор у којем изводимо наставу као ни за бројност наставног особља у нашој школи. Примјера ради, на класи гитаре имамо једног професора а реалне потребе су три. Слична ситуација је и на осталим класама. Што се тиче простора, кроз оптималну организацију извођења наставе успијевамо да максимално искористимо све учионице у сврху испуњавања циљева нашег просвјетног рада. Свјесни смо свих фактора који нам отежавају мисију али нипошто не одустајемо од ње. О томе најбоље свједочи преко 170 ученика који су током прошле школске године наступали на бројним такмичењима у земљи и иностранству, одакле су у Бијељину донијели признања за показано музичко знање“, рекао је директор Јефимић.