Последњи рад Стивена Хокинга - Постоје паралелни универзуми :: Semberija INFO ::

 

Последњи рад Стивена Хокинга - Постоје паралелни универзуми


Foto: Pixabay

Извор: Политика Магазин

Две недеље пре него што је преминуо, чувени енглески физичар, аутор и директор истраживања у Центру за теоријску космологију на Универзитету у Кембриџу Стивен Хокинг, написао је рад о паралелним световима и томе како их је могуће открити.

Прво пре-принт издање студије, објављено пре пет година, под називом ”Глатки излаз из вечите инфлације“ Хокинг је написао са Томасом Хертогом са Универзитета Левен из Белгије.

Студија се бави идејом да живимо у мултиуниверзуму, тако да је наш универзум само један од многих који постоје, а које је могуће детектовати у позадини радијације коју испуштају.

Ова Хокингова студија ослања се на теорију Великог праска, а њен коаутор је написао:

- У питању је верзија оригиналног Хокиновог модела Великог праска „без граница”, који су он и Џејмс Хартл разрађивали 1983. године.

Ова теорија сугерише да је Велики прасак нашег универзума настао истовремено уз Велике праскове других универзума.

- Временом смо схватили да се описани модел односи на неограничен број универзума. Космолози ово називају мултиуниверзумом - групом универзума који постоје паралелно - објаснио је Хертог.

Према студији Стивена Хокинга, могуће је детектовати остатке Великог праска осталих универзума у гравитационим таласима које је емитовао наш Велики прасак. Док је теорија о мултиуниверзуму често оспоравана, Хокингов и Хертогов модел сугерише да ипак постоје јаки докази да се негде налазе и други универзуми као што је наш.

Рад се и даље проучава, па изношење комплетне анализе није доступно.

Уколико се покаже да је ово истина и уколико се пронађу докази, биће то откриће вредно Нобелове награде.