Етно група “Ива” гостовала у Бијељини - Извели музички калеидоскоп :: Semberija INFO ::

 

Етно група “Ива” гостовала у Бијељини - Извели музички калеидоскоп


У Центру за културу “Семберија” вечерас је одржан концерт Етно групе “Ива” из Добоја, под називом “Музички калеидоскоп”. На концерту су наступили и ученици Средње музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац”.



Професор Саша Павловић, умјетнички  руководилац Етно групе “Ива”, каже да је Етно група “Ива” у Бијељини поново након концерта који су одражи прије шест година.



 “Имали смо више концерата у Бијељини, одржаних овдје у новој сали, а гостовали смо и на тргу. За Бијељину нас везују лијепе успомене. Учествовали смо два или три пута и на “Мајским музичким свечаностима”. Између Добоја и Бијељине постоји нека конекција. Драго ми је што смо вечерас овдје, а јутрос смо имали концерт у Бањалуци за Основну школу “Иво Андрић”. Вечерас смо гости Музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац”. Није лако у једном дану одржати два концерта.  Пројекат “Музички калеидоскоп” гајимо од 2009. године. Са нама вечерас наступају и ученици Музичке школе из Бијељине. Желимо да им пренесемо неко знање из етномузикологије, да их упутимо на то како могу чувати нашу традицију, нашу музику. Група “Ива” у почетку се бавила искључиво изворним пјевањем, а сада спајамо различите стилове и бавимо се екликтицизном, спајањем више музичких жанрова. Наш “Музички калеидоскоп” обухвата више композиција, од јужне Србије, преко централне Србије, БиХ, па чак и до Лике, свугдје тамо гдје живи или је живио српски народ. Не изводимо само пјесме српског народа, већ и са простора цијеле БиХ. Ово је дидактичко - едукативни концерт који свима може бити занимљив. Сљедеће године “Ива” обиљежава свој јубилеј - 20 година постојања Етно групе “Ива”, каже професор Саша Павловић.



Маријана Савовић Милановић, професор математике,  каже да је члан Етно групе “Ива” већ десетак и више године.

 “Двије године нисам наступала с Етно групом “Ива”и право ми је задовољство што сам добила прилику да поново пјевам. Играла сам и фолклор, а најљепше тренутке сам провела са Етно групом “Ива”. 



Младен Јефимић, директор Музичке школе “ Стеван Стојановић Мокрањац” каже да је бијељинска Музичка школа на овом концерту у улози домаћина.



 “Поводом нашег великог јубилеја, седамдесет година од оснивања Основне музичке школе у Бијељини, ово је само један од концерата који ће бити организовани до краја године. Наши пријатељи,  Етно група “Ива”, учинили су нам велику част својим доласком у Бијељину. Наша етно -  група, ученице Средње музичке школе, такође, вечерас наступају на овом концерту. Наша школа је у протеклим годинама постизала запажене резултате на републичким и регионалним такмичењима, а наши ученици су освојили на стотине награда и признања”, истакао је директор Музичке школе “Стеван Стојановић Мокрањац” Младен Јефимић.

(Семберија Инфо)