Књига посвећена мајци Светога Саве одушевила читаоце, не само у Србији: Анастасију „љуби“ род српски :: Semberija INFO ::

 

Књига посвећена мајци Светога Саве одушевила читаоце, не само у Србији: Анастасију „љуби“ род српски


Књижевник академик Драган Дамјановић,аутор књиге о Светој Анастасији, мајци Светога Саве, јединој до сада написаној, поручио је да је она довољан примјер да схватимо ријечи светог владике Николаја Велимировића да је „мајка биће насличније Богу“.

Дамјановић је поклонио више од примјерака тог романа, врсног списатељско-историјског дјела у лозничком и крупањском крају.Књиге су највише дароване младим вјерницима, од Цера до Лознице, Крупња и Мачковог камена, а красе и библиотеку Манастира Богоштице, код Крупња, у оквиру које је и Дом пјесника „Десанка Максимовић“.Књига је, одмах по изласку из штампе, дарована Манастиру Студеница, али и другим светињама.

-Ова књига је, не само велико свједочанство на мајци Светога Саве, већ и пут и путоказ и смјер, како треба да корачамо кроз живот, духовно снажни и јаки -каже академик професор др Вељко Ђукић, један о највећих српских љекара и интелектуалаца данас, чије је име познато широм свијета. Част сваком и свугде, али наш род има раскошну културу идуховност, што је најбољи и најјачи идентитет једног рода.



Академик Ђукић, који је потпредсједник Српске краљевске академије научника и умјетника, даровао је, и лично, више примјерака Дамјановићевог дјела младима Републике Српске, сматрајући да је свака оваква књига, „занимљива, драгоцјена и Богом благословена и богоугодна“.

Дамјановић, који је и аутор двије пјесме о светој Анастасији каже да живот, дјело, утицај као мајке на Растка Немањића, а потом Светога Саву, „не само нешто је занимљиво, а било је непознато и многим људима у Цркви,већ путоказ свим мајкама и свима нама, али и порука да без духовности нема ни живота, а посебно не прогреса.

Дамјановићева књига о мајци Светога Саве, сјајно је примљена и у Републици Српској, посебно у мјестима где је био јако развијен Богомољачки покрет Светог владике Николаја.

-Добио сам на поклон књигу о светој Анастасији, коју, данас, када светкујемо име и дјело њено, читам са задовољство, љубављу и срећом, јер је то и прича о свим нашим мајкама -каже дипломирани теолог Предраг Вујевић, вишегодишњи директор Центра за културу
„Филип Вишњић“ у Угљевику.

Духовник Манастира Тавна, архимандрит Лазар Кршић, каже да ово дјело, не само што нам открива многе, важне, до сада непознате детаље о Светој Анастасији, већ нам указује и показује да је ваљано само оно што је засновано на вјери у Бога, у љубави, у бризи и љубави о ближњим својима и свим добрим чедима рода нашега“.