Пјер Жалица у Сопоту добио награду за најбољу режију :: Semberija INFO ::

 

Пјер Жалица у Сопоту добио награду за најбољу режију


Фото - Фена

На 51. Филмском фестивалу у Сопоту награду за најбољу режију добио је бх. режисер Пјер Жалица за "Празник рада".

У одлуци да награде Жалицу, жири је навео да "кроз поетику сарајевске махале анализира муку и бол послератне Босне и Херцеговине и дочарава све губитке настале као последица нестанка једне велике земље".

У видео поруци бх. редитељ Жалица је истакао да вјерује да су награде направљене да би се родитељи радовали, пријају кад си млад, а њему су сада када стари потврда да још вриједи.

"Ова награда ме јако надахњује, врло сам се обрадовао признању колегиница и колега. Јако сам захвалан на томе, јер сам у респектабилној конкуренцији одабран као најбољи", рекао је, између осталог, Жалица.

Филму "Да ли сте видели ову жену" редитеља Душана Зорића и Матије Глушчевића освојио је Гран при Софеста, док је награду "Мира Ступица” за најбољу женску улогу освојила Марија Шкаричић за улогу у филму "Трагови", а "Бата Живојиновић” за мушку додијељена је Јови Максићу за "Олују".

Специјално признање Жирија припало је постхумно Пуриши Ђорђевићу за филм "Уста пуна земље", јер је "остварење великана српске и југословенске кинематографије у најбољој традицији основне идеје фестивала - афирмисати филмове прожете слободарским духом и хуманим порукама".

Редитељу Ненаду Павловићу је за "Траг дивљачи" у Сопоту уручена Награда публике.

У оквиру 51. Софеста, под слоганом "У сјају ордена - за филм и слободу", у Центру за културу Сопот приказано је 37 остварења, од чега 21 у такмичарском програму.

Фестивал је отворен 3. јула уручивањем почасних "Статуета слободе" редитељу Ђорђу Кадијевићу и Војнофилмском центру "Застава филм".    


Танјуг / БХРТ