Центар за културу Семберија: Промовисана књига Јусуфа Трбића Три боје таме :: Semberija INFO ::

 

Центар за културу Семберија: Промовисана књига Јусуфа Трбића Три боје таме


,,Шта да се ради? Ко оде, кајаће се, ко остане, кајаће се. Пред нама је само једна могућност: борба за комадиће некадашњих идеала и за боље сутра за оне који долазе, борба мишљењем, знањем, писањем, говором. Другог нам нема“, написао је Јусуф Трбић у предговору књиге ,,Три боје таме“.

Ово је петнаеста по реду књига нашег суграђанина, страственог заљубљеника у Бијељину,  свој родни град, а читалачкој публици је представљена у Галерији Центра за културу.



Књига је обимна, има преко 400 страница, највећим дијелом чине је  есеји, а есеји су форма која је врло ријетка данас, поготово кад је ријеч о актуелним темама. Трбић је, каже,  књигу дуго писао и покушавао је ствари посматрати с неутралног аспекта не желећи да се као писац сврста ни у један табор.
 
Дјело је то које на исцрпан и студиозан начин критички анализира актуелну политичку ситуацију у Босни и Херцеговини која је, како истиче аутор, оптерећена етничком  подјелом и тространом, етно-конфесионалном владавином која полако убија БиХ и њену хиљадугодишњу традицију заједничког живота. 

-,,Три боје таме“ је наслов књиге који је лако разјаснити - тама је ово у чему сви живимо, три боје су три етничке политике које дијеле БиХ. У књизи износим бројне чињеница које се неће свидјети многима из политике, али мислим да треба бити поштен и да свако себе треба да погледа у очи и да се суочи с оним што јесте или пак није урадио, каже Јусуф Трбић. 



Један од промотора, професор историје Мустафа Градашћевић, нагласио је тежњу аутора да брише подјеле међу људима и сврставање у етничке торове, који убијају јединство БиХ, те да осуди уклањање антифашизма, који је основна цивилизацијска тековина слободног човјечанства. 
- Национализам тешко оптерећује све политичке и друштвене односе и наноси непоправљиву штету и нама, али и будућим генерацијама, рекао је Градашчевић.

Емир Мусли, професор јужнословенских књижевности и босанског, српског и хрватског језика, рекао је да су овакве књиге, озбиљне, аналитичне и сложене, тешко данас могу наћи код нас, јер није једноставно писати о садашњем времену и актуелним учесницима политичких процеса, а да то буде критички коректно и искрено, са безброј чињеница и судова које читалац често не прихвати одмах.
- Међутим, кад мало размисли о њима, схвати да је врло важно размишљати на тај начин. Кад неко напише толико књига, о тако важним темама за Бијељину, али и за БиХ и окружење, мора се томе одати дужно признање. Ова свестрана анализа политичких процеса и стања у друштву открива нам мноштво истина и дилема о којима многи од нас нису ни размишљали, а које су неизмјерно важне за сваког грађанина, казао је Мусли.
  
Промоцију, која је привукла велику пажњу Бијељинаца, уљепшао је глумац Емрах Мујкановић који је говорио пјесме Јусуфа Трбића. Било је то вече за памћење, па је Мустафа Градашчевић поручио да таквих дружења треба да буде више, јер би то све нас учинило бољима у овом времену таме.

Семберија ИНФО/М. Решидовић