ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРКЕ МЛАДЕНКЕ НОВАКОВИЋ: ВОДА ПРЕДСТАВЉА НАЈДРАГОЦЕНИЈИ, АЛИ И НАЈУГРОЖЕНИЈИ ПРИРОДНИ РЕСУРС! :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРКЕ МЛАДЕНКЕ НОВАКОВИЋ: ВОДА ПРЕДСТАВЉА НАЈДРАГОЦЕНИЈИ, АЛИ И НАЈУГРОЖЕНИЈИ ПРИРОДНИ РЕСУРС!


Интерактивно предавање “Одрживо управљање и заштита водних ресурса”, одржала је професор Младенка Новаковић, Факултет техничких наука Универзитет Нови Сад. Предавање је одржано поводом обиљежавања 5. јуна, Свјетског дана заштите животне средине, а у организацији Градске управе и Музеја Семберија.



-Заштита животне средине представља комплексан и изазован задатак, јер подразумјева заштиту различитих медијума као што су вода, ваздух и земљште. Тема предавања је била „Одрживо управљање и заштита водних ресурса“, једној од области којој сам посветила своју научну каријеру. Вода се као сировина користи у свакодневним активностима које подразумјевају водоснабдијевање, пољопривредне и индустријске сврхе. Прво би требало успоставити правовремени мониторинг односно праћење квалитета свих наших водних ресурса почев од подземних, па до отпадних вода. Друго рјешење би било адекватно пречишћавање отпадних вода и достизање задовољавајућег квалитета како бисмо били у складу са национионалним и међународним захтјевима. Такође, поред класичних метода за пречишћавање отпадних вода, неопходно је примјенити и савременије технологије са циљем уклањања различитих врста органских загађујућих материја. Пооштравање постојеће и доношење нове законске регулативе из области заштите вода би било још једно од потенцијалних рјешења“, изјавила је Новаковићева.



-Важност воде као ресурса је неспорна, али исто тако морамо знати да представља најугроженији природни медијум. Воду можемо повезати и са климатским промјенама. Свједоци смо поплава које су се догодиле 2014. године и оно што могу да закључим јесте да „природа не прашта, него враћа“ истакла је Новаковићева. Током предавања је указала на проблеме које се односе на заштиту вода, као и о недостатку чисте воде на планети Земљи.  Посебан осврт током предавања се односио на отпадне вода и могућности пречишћавања отпадних вода које оптерећене различитим загађујућим материјама као што су фармацеутска једињења која се користе свакодневно, као и на постојање нових загађујућих материја под називом микропластика која потичеод пластичног отпада. 

Семберија инфо - О. Стјепановић