МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: Мајска смотра ликовног стваралаштва ученика :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: Мајска смотра ликовног стваралаштва ученика


Поводом празника просветитеља Светог Ћирила и Методија и музејске славе отворена је годишња изложба ученичких радова . Изложбу “ Мајска смотра ликовног стваралаштва ученика“,  која се организује по 28. пут, посјетиоци ће моћи да погледају наредних мјесец дана.

Мајска смотра обухвата презентацију најуспјешнијих ликовних остварења ученика током школске године, а селектори радова су предметни наставници који прате рад ученика и врше избор најуспјешнијих које достављају Музеју Семберије до половине маја. На овогодишњој изложби , двадесетосмој по реду, изложено је 260 радова ученика  из 28 школа и вртића са подручја Бијељине,  Зворника, Сокоца, Милића, Шековића, Доњег Жабара, Угљевика и Лопара.

 

Како појашњавају у музеју, дозвољено је излагање радова из свих ликовних техника и израза, без обзира на мотив или тему, а радови су класификовани у двије категорије: предшколски узраст и нижи разреди основне школе су једна, а друга категорија су радови ученика виших разреда основне школе и средњошколска остварења. 

У Музеју Семберије  наглашавају да је ово  презентација најуспјешнијих ликовних остварења ученика, те да се судећи према ономе што је изложено може рећи да је у развоју дугом 28 година Мајска смотра ликовног стваралаштва добила жељено обличје- омасовљена је и уједно постала најпрестижнија ликовна изложба када је ријеч о ученичком ликовном стваралаштву.



Одлуку о томе који радови су најбољи донио је жири у саставу мр Зоран Јездимировић, академски вајар, Милијанко Михољчић, академски графичар, те  Зоран Мидановић, кустос историчар у Музеју Семберије.
Кажу да су изненађени  како је направљен велики искорак за ликовне радове и по уношењу у проблематику, те да је већина радова  веома исцрпна, разноврсне су теме и технике које су користили  млади ликовни ствараоци, а примјећује се да је ове године доста присутан цртеж. Јездимировић истиче да је  због тога веома задовољан, јер цртеж је основа ликовног израза. 



- Заиста је завидан број радова пристигао и ове године и изложба је изузетно квалитетна. Упоређујући их, пошто сам у жирију од самог почетка, свих 28 година, могу да кажем да та генеза која се догађа са дјечијим радовима је веома позитивна. Прошли смо оно вријеме распада и ратног ужаса, што је на тадашњим  генерацијама дјеце оставило страшне трагове, а сад кроз ове радове видим, што посебно радује, да садашње генерације прездрављују, истакао је предсједник жирија  мр Зоран Јездимировић .

Панто Пантић, који предаје у Основној школи ,,Јован Дучић“,  кроз наставу ликовне културе већ десет година веома успјешно поучава основношколце указујући им на важност визуалних умјетности у данашњем друштву. Он кроз ликовну културу тежи ка томе да обучи ученике што бољем разумијевању умјетности,  те да разумију стваралачки процес и своју улогу у том процесу.

- Ове године смо на Мајску смотру послали 10 најбољих радова, а рад Милице Ђукић, ученице деветог разреда, проглашен је најбољим. Јако је талентована, а потврда томе је и друго мјесто на Ђачком Вуковом сабору 2019. године, прошле године је ушла међу 10 најбољих, али због епидемиолошке ситуације финале није одржано. Овогодишње резултате Ђачког Вуковог сабора чекамо и надамо се некој од награда, рекао је Панто Пантић.

Првонаграђена  у категорији предшколски узраст и нижи разреди основне школе је 6-годишња  Атина Стевановић  која похађа Клуб за дјецу ,,Весела дружина“ у Бијељини, а васпитачица је Млађана Лукић; друга награда припала је Радивоју Живановићу  који похађа Дјечији вртић ,,Драган и Зоран“, а његове васпитачице су Маја Одић и Зорица Крстовић, а на трећем мјесту је рад Марије Мијатовић  (6 година) из Дјечијег вртића ,,Чика Јова Змај“, а васпитачице су Савка Филиповић и Богданка Мишић.

У категорији ученика виших разреда основне школе и средњошколаца прво мјесто  освојила је  Милица Ђукић,  ученица деветог разреда ОШ ,,Јован Дучић“  Бијељина, а њен професор је Панто Пантић,   другопласирана је Андреа Шутановић, ученица првог разреда Средњошколског центра ,,Василије Острошки“ Соколца, професорица је Вања Нинковић, а треће мјесто припало је Љиљани Коњокрад, ученици  осмог  разреда ОШ ,,Дворови“ из Дворова, професорица је Радмила Максимовић.

​Семберија инфо - М. Решидовић