Ђурђевдан - празник Рома: Славље у част прољећа :: Semberija INFO ::

 

Ђурђевдан - празник Рома: Славље у част прољећа


Ђурђевдан је јако значајан и за Роме. Ђурђевдан, или Едерлези, традиционално припада и Ромима. Тог дана широм свијета Роми се окупљају око ријека и других водотока, у воду бацају вјенчиће од цвијећа, уз обавезну игру и пјесму.  

И бијељински Роми поштују овај обичај. Удружење грађана ,,Отахарин’’ из Бијељине протеклих 16 година традиционално обиљежавају Ђурђевдан - Едерлези.

- Ђурђевдан – Едерлези је најстарији и најрадоснији, а за већину Рома и највечи ромски празник. То  је празник који славе Роми, без обзира јесу ли православни или католички хришћани или су припадници исламске вјероисповијести. Празник је то којим се слави долазак прољећа. Ромима, као путујећем народу, завршетак сњегова и зиме, почетак прољећа и толпијег времена, период бујања природе, те раста траве за њихове коње било је најважније и највеселије раздобље у години. Тај прастари и најзначајнији ромски празник Едерлези, доласком Рома на Балкан, крајем 14. и почетком 15. вијека, нашао је своје мјесто и опстао у симбилози с обиљежавањем великог хрушћанског празника Ђурђевдана. Како се овај празник, по православном јулијанском календару, слави 6. маја, а то је вријеме до када на Балкан стиже прољећно вријеме и престаје раздобље сњегова и хладноћа, тако је код Рома, који су насељени на Балкан, управо, тај празник препознат као симболичан дан слављења доласка прољећа и ромски Едерлези је постовијећен са Ђурђевданом’’, рекао је Драган Јовић, извршни директор Удружења ,,Отахарин’’, уз напомену да ће овај Ђурђевдан бијељнски Роми прославити уз поштовање епидемиолочких мјера.

Семберија инфо