Видовдански сајам народних рукотворина у Угљевику: ДЈЕЛА ЗЛАТНИХ РУКУ :: Semberija INFO ::

 

Видовдански сајам народних рукотворина у Угљевику: ДЈЕЛА ЗЛАТНИХ РУКУ



У Угљевику је данас отворен једнодневни Сајам народних рукотворина у оквиру традиционалне манифестације "Видовданске свечаности” под покровитељством општине Угљевик.

На платоу испред Центра за културу "Филип Вишњић" сајам је окупио 21. излагача који су изложили ручне рађене народне ношње, везове, козметику, предмете рађене декупаж техником, производе од меда и колаче.

Начелник Угљевика Василије Перић традиционално је отворио ову манифестацију за коју је рекао да чува традицију, културу и обичаје српског народа.

Перић је изразио задовољство јер се овај сајам одржава на Видовдан који је симбол непролазних вриједности.

-Треба да будемо захвални нашим мајкама, бакама, прабакама, супругама на свему ономе што су чиниле и што чине њихове златне и вриједне руке производећи и материјална добра која су изузетно значајна за сваку породицу и друштво-рекао је Перић и захвалио организаторима на беспркорној организацији.

Организатори сајма су Црквена православна општина Угљевик, Коло српских сестара “Света Марија Магдалина”, Борачка организација Угљевик, општинска Агенција за развој малих и средњих предузећа, Центар за културу “Филип Вишњић”.

Протојереј-ставрофор Милан Топић, парох угљевички, рекао је да је Видовдан један од највећих празника код Срба.

-Кнез Лазар знајући да иде са слабијом војском на Косово поље у бој са Турском војском, отишао је иако је знао да ће да погине, али је он то учинио да би очувао православну вјеру, достојанство, да се очува српска славу-рекао је Топћ и напоменуо да је Кнез Лазар са својом војском одбранио српску државу и хришћанску Европу.

Топић је рекао да се осму годину заредом организује Видовдански сајам који има за циљ да се очувају старине и традиција овог краја.

-Сваке године је сајам бројнији са посјетиоцима и много значи за општину Угљевик јер се овдје сусрећу људи из разних крајева који доносе производе из својих средина од разноразних крема, пчеларских производа, веза и хеклања које раде домаћице а то је све за похвалу а посебно јер се приказује младима да се науче како треба очувати православну вјеру, нашу традицију и вјерске обичаје-навео је Топић.

Предсједница Кола српских сестара “Марија Магдалина” из Угљевика Анђа Сријемац рекла је да ово хуманитарно удружење постоји већ 15 година и да дјелује при храму Свете Петке Параскеве.

Сријемац је истакла да је важно сачувати традицију, старе рукотворине и обичаје.


За Семберија инфо - Младен Василић