Први пут у Српској о безбједној вожњи тротинета :: Semberija INFO ::

 

Први пут у Српској о безбједној вожњи тротинета


Foto: Pixabay
С обзиром на то да се слабо поштују прописи који важе за електричне тротинете, а дешавају се и незгоде на њима, потребно је што више едуковати грађане, истичу стручњаци, а први пут у Српској у понедјељак, 1. јула, почиње кампања "Возите безбједно електричне тротинете", с циљем смањења конфликата и саобраћајних незгода.

Иначе, ову кампању спроводи Ауто-мото савез Републике Српске (АМС РС), а укључено је и Министарство саобраћаја и веза РС, те Агенција за безбједност саобраћаја РС, како би се што више едуковали грађани о правилном кориштењу тротинета.

Јована Лолић, портпаролка АМС РС, за "Независне" каже да су кампању "Возите безбједно електричне тротинете" заказали за јул и август, како би скренули пажњу на употребу тротинета, а који су све  заступљенији код нас у саобраћају.

"Законска регулатива се скоро и не поштује, многи нису довољно упознати која су правила и прописи, тако  да ћемо о томе говорити, а све с циљем смањења конфликата и саобраћајних незгода. Први пут покрећемо ову кампању, а биће званичници из Министарства саобраћаја и веза, те града. У понедјељак званично почињемо са том активношћу, која ће трајати током цијелог јула и августа широм Републике Српске, у организацији наших 48 друштава", казала је Лолићева.

Милија Радовић, в.д. замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да је примјетно да је све више саобраћајних незгода са учешћем тротинета и да би с те стране требало радити на превентивним кампањама, како би се повећала безбједност возача лакших електричних возила, односно тротинета.

"Агенција за безбједност саобраћаја није у могућности да спроводи неку обимнију кампању, а како би се скренула пажња које су то све опасности које са собом носи вожња тротинета. Ту прије свега мислимо на кретање површинама које нису намијењене за тротинете, а дешава се да већина корисника региструје тротинет за брзине до 25 км/х, док ће мали број њих регистровати до шест км/х. Но, онда се тротинетима који су регистровани до 25 км/х крећу површинама које законом нису предвиђене за кретање, као што је тротоар, па тада дођу у конфликт са пјешацима, јер су пјешаци угрожени од возача тротинета", појашњава Радовић.

Но, како каже, тешко је то контролисати, јер неће тек тако МУП РС ставити радар на тротоар и мјерити брзину кретања тротинета на њему.

"Оно што МУП може, а и ради, јесте да утврди за коју брзину је тај тротинет регистрован, па ако је регистрован за брзину до 25 км/х, а вози тротоаром, тада се изричу казне. Ми немамо податке колико је њих регистровано, но регистрација кошта 20 КМ, па тако да нема оправдања да га не региструју. Ипак, имамо и тај проблем да млађи од 14 година возе тротинет, а такође и њих контролише МУП, с тим да је обавезна и кацига приликом вожње тротинета", додаје он.

Према његовим ријечима, посебан проблем је прелазак улице тротинетом, "јер на тротинету и у вожњи се може прећи улица само тамо гдје је обиљежен прелаз бициклистичке стазе преко коловоза, а на свим осталим пјешачким прелазима возач тротинета мора сићи и прегурати га поред себе преко пјешачког".

Иначе, тротинети се региструју у овлашћеној осигуравајућој кући, гдје се раде технички прегледи, а гдје добију наљепницу издату од Министарства саобраћаја и веза РС.

(Независне)